Izvor: Stvar ukusa
24.03.2022 u 21:49
0

Napravite sami falafel kod kuće: Savet kako da se ne raspadne tokom prženja

Falafel je poslednjih godina postao izuzetno popularan, a uz ovaj recept možete i sami da ga napravite.

Falafel je jelo neobičnog imena, a izgledom podseća na ćufte i vrlo je popularno širom sveta. Potiče iz Egipta i u prevodu falafel znači male kuglice od bibera. Zanimljivost ovog bliskoistočnog specijaliteta je ta da se pravi bez mesa, a glavni sastojak su leblebije i začinsko bilje. Kao takav, ovaj recept odličan je izbor za vegeterijance i za sve one koji poste.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Na internetu se mogu naći brojna brzinska rešenja za pripremu falafela koja umesto natopljenih leblebija nudi skuvanu verziju u konzervi, ali to je pogrešan odabir i zbog toga vam falafel nikada neće ispasti onako kako treba. Kada se kuglice falafela oblikuju i prže sa kuvanom leblebijom imaju premekanu teksturu što pokvari utisak celog jela, a često se dogodi da se raspadnu prilikom pečenja.

Iako se priprema od jednostavnih sastojaka i na vrlo jednostavan način iziskuje jednu važnu stvar – potapanje suvih leblebija u vodi. Biće vam dovoljno da potopite leblebije veče pre termičke obrade (8 do 12 sati), a ako želite pomoć pri omekšavanju u vodu dodajte i pola kašičice sode bikarbone.

Sastojci:

  • 250 g sirovih leblebija
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike brašna
  • 2 kašičice soli
  • 1 šolja peršuna
  • pola šolje korijandera
  • 1 kašika mlevenog kima
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • biber

Priprema:

Leblebije noć pre pripreme potopite u vodu u koju ste dodali kašičicu sode bikarbone i ostavite ih da nabubre. Sutradan prospite vodu, pa ih u blenderu malo sameljite, ali da budu krupnije usitnjene. Prebacite ih u činiju, a zatim im dodajte sitno naseckan beli i crni luk, peršun i korijander. Sve dobro promešajte, pa dodajte brašno, so, prašak za pecivo i ostale začine po ukusu. Rukama oblikujte manje loptice. Lagano ih spištajte u zagrejano ulje i pržite oko 5 minuta, dok ne dobiju tamno braon boju sa svih strana. Vadite ih na ubrus da bi se cedile od viška ulja. Kada se malo prohlade spremne su za služenje. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter