Izvor: RUSSIA BEYOND
08.04.2024 u 08:26
0

ONE SU AUTHTONE RUSKE MAČKE: Zašto je ova mačka dobila ime po reci Nevi?

Nevska maskaradna mačka je podvrsta sibirske mačke, koja je autohtona ruska rasa. Poznata je širom sveta zbog svog čupavog mekanog krzna, inteligencije i druželjubivosti.

Sibirska mačka ima podvrstu color-point boje koja je ime dobila po Nevi, velikoj reci Sankt Peterburga. Nevska maskaradna mačka je takođe autohtona ruska rasa. Karakteristična je po tamnijoj boji na njušci koja podseća na masku. Pojavila se na ovim prostorima pre nekoliko vekova, verovatno sa trgovačkim karavanima, kada su u Rusiju stigle i tajlandske kratkorepe mačke.

Krajem 18. veka zoolog Petar Palas (koji je otkrio manula, tj. Palasovu mačku) za vreme putovanja po Penzenskoj guberniji video je i opisao lokalne mačke sa „crnom maskom“ na njušci. Postepeno su se u selima počele pojavljivati i druge rase kolor-point boje, koje su se mešale sa sibirskim mačkama. To su bili obični kućni ljubimci bez ikakvih standarda određene rase.

Krajem 1980-ih nevske maskaradne mačke su prvi put pokazane na izložbi u Sankt Peterburgu. Tada su lokalni felinolozi dali rasi ime sibirski kolor-point, i to je njen zvanični naziv. Tokom 1990-ih je priznata kao posebna rasa.

Nevska maskaradna mačka ima svetloplave oči i svetlu boju, ali je po karakteru slična sibirskoj mački.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter