Izvor:
08.04.2024 u 10:32
0

PRESTONICE RUSKIH CAREVA: Kako je unuk Petra I preselio prestonicu iz Sankt Peterburga u Moskvu

Moskva je bila prestonica skoro dva veka, od 1547. do 1712. godine, a zatim je taj status ustupila Sankt Peterburgu. Tako je bilo sve do 1918. godine, mada sa malim odstupanjem, jer je u 18. veku Moskva nakratko ponovo postala prestonica.
Petar II, unuk Petra Velikog i sin carevića Alekseja i kneginjice Sofije Šarlote od Braunšvajg Volfenbitela, carovao je samo nekoliko godina. Mladog vladara više je zanimala zabava nego politika. Državnim poslovima se bavio Vrhovni tajni savet, tj. krug carevih poverljivih ljudi među kojima je bilo mnogo moskovskih boljara. Pored toga, u moskovski Novodevičji manastir je iz Šliselburga prešla i Jevdokija Lopuhina, baka Petra II, koja takođe nije volela Peterburg.

Petar II je u januaru 1730. godine učestvovao u prazničnoj paradi povodom velikog osvećenja vode na reci Moskvi. On se nije plašio jakih mrazeva, ali po povratku kući osetio je veliku slabost i razboleo se. Dvanaest dana je proveo u bunilu pod visokom temperaturom. Umro je od boginja u noći između 18. i 19. januara. Na prestolu ga je nasledila Ana Ivanovna, bratanica Petra Velikog. Ona je ustoličena u aprilu 1730. godine i već kroz nekoliko nedelja objavila je da prestonicu vraća na obale Neve. U Peterburgu su ponovo počeli da odzvanjaju čekići vrednih neimara. Dovršavani su stari dvorci, i otpočela je izgradnja novih. Carski dvor je vraćen u Peterburg 1732. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter