Izvor: Kurir
17.07.2021 u 13:18
0

OVO NIKAKO NE SMETE DA JEDETE ZAJEDNO: Namirnice koje štete organizmu!

Namirnice koje su jako popularne na našim prostorima i neretko obavezne mogu biti problem. Naime, mleko i meso nikako ne treba kombinovati.

Drevni rimski lekar Celsus, koji je živeo u prvom veku pre nove ere, savetovao je svojim pacijentima da obrate pažnju na kombinaciju različitih vrsta hrane.

VAŽNO:

Ekskluzivno u „Dobro jutro Srbijo“: Iznet jasan dokaz da Ognjen nije kriv! SNIMAK GOVORI SVE! (VIDEO)

STAROVIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: „Bojim se da su poruke iz Atine negativne!“

ZLOSTAVLJAO ĆERKU ČETIRI GODINE: Majka bila na poslu, otac se iživljavao!

EKSKLUZIVNO za „Dobro jutro Srbijo“! VLASNICA DOMA ZA STARA LICA „HOLIDAY HOUSE“ iznela svoju stranu priče! „NIJE BILO MUČENJA I VEZIVANJA!“

Američki nutricionista Herbert Šelton sproveo je istraživanje – koje vrste namirnica najbolje „funkcionišu u paru“, kao i koje su veoma loša kombinacije, a pojedinačno su vrlo korisne, kao što je na primer slučaj sa paradajzom i krastavcem. Napravio je sistem kombinovanja namirnica koji je nazvan Šeltonov princip.

PROČITAJTE JOŠ:

POŽAR U BOLNICI U LOZNICI: Izgorela sanitetska vozila!

RADNIK POGINUO NA LICU MESTA: Tragedija na Zlatiboru!

EMISIJA IZA BRAVE OTIŠLA JE KORAK DALJE: Večeras u 21:50 pogledajte ekskluzivnu ispovest bivšeg robijaša kojem se na teret stavlja ubistvo 11 taksista!

VOJNO SMO ISPRED SVIH: Srbija se snažno oprema!

Herbert Šelton utvrdio je da postoji namirnica koji se najbolje konzumira uvek samostalno, a to je mleko. Ova namirnica sadrži proteine i masti, što znači da predstavlja lošu kombinaciju sa bilo kojom drugom hranom, osim sa kiselim voćem. Mleko se, ulazeći u kiselu sredinu želuca, zgrušava i, ako u njemu postoji još neka hrana, odmah je obavija, sprečavajući pristup želučanom soku. Odnosno, dok se mleko ne svari, proces varenja bilo kojih drugih proizvoda ne može da započne.

A posebno je opasno uzimati mleko posle mesa. Postoji nekoliko razloga za to. Nutricionista Ljudmila Denisenko navodi da je najgore to što kalcijum u punomasnom mleku sprečava apsorpciju gvožđa iz mesa.

Grupa američkih naučnika je nakon niza studija zaključila da ako istovremeno jedete hranu koja sadrži visok procenat životinjskih proteina (na primer, meso i sir, meso i mleko), rizik od ozbiljnih bolesti gastrointestinalnog trakta se povećava za 74 odsto. Ova kombinacija povećava rizik od razvoja dijabetesa.

Na primer, sir sadrži puno fosfora, a meso cink. Ako ove supstance uđu u stomak istovremeno, fosfor će ometati potpunu apsorpciju cinka. Često, nakon što jede meso i sir, osoba se nadima, a što je posledica fermentacije u crevima. Isto se dešava ako se meso „opere“ mlekom. Američki naučnici takođe ne preporučuju da se puter, pavlaka i jogurt jedu sa mesom.

Mleko posle mesa, omlet sa slaninom, meso i sir – ovo su kombinacije koje naučnici upoređuju sa štetom od pušenja.

Američki nutricionista Herbert Šelton sproveo je istraživanje – koje vrste namirnica najbolje „funkcionišu u paru“, kao i koje su veoma loša kombinacije, a pojedinačno su vrlo korisne, kao što je na primer slučaj sa paradajzom i krastavcem. Napravio je sistem kombinovanja namirnica koji je nazvan Šeltonov princip.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter