Izvor: Happy BSC
22.11.2021 u 08:48
0

ZDRAV DORUČAK za SAMO 5 minuta!

Više nema izgovora. Zdrav dorucak može biti gotov za tili čas, uz prave ideje! Evo nekoliko predloga koje morate probati!

Tokom jutra smo zauzete, žurimo i tako doručak pada nisko na našoj listi prioriteta. Mora li da bude tako?

Za zdrav doručak je potrebno samo nekoliko minuta i tih nekoliko minuta će zaista promeniti tok vašeg dana. Ako nemate vremena da jedete pre izlaska iz kuće, ima puno ideja za zdrav doručak koji može da se  pojede na poslu ili čak na putu za posao i koje ćemo ovde da vam predstavimo.

Zašto je doručak važan?

Telo bez doručka je isto što i auto bez benzina!

Nutricionisti savetuju da doručak treba pojesti u roku od dva sata od buđenja, kao i da ovaj obrok treba da obezbedi 20-35% dnevnog unosa kalorija.

Kada se probudite, šećer u krvi u telu je obično nizak. Doručak vraća nivo šećera, bitan ugljeni hidrat koji je potreban za normalno funkcionisanje mišića i mozga. Mnoga istraživanja su pokazala da doručkovanje može da poboljša pamćenje i nivo koncentracije kao i da može da nas učini srećnijima jer poboljšava raspoloženje i ujedno smanjuje nivo stresa.

Osim što pruža energiju, zdrav doručak je dobar izvor važnih hranjivih sastojaka, kao što su kalcijum, gvožđe i B vitamina, kao i proteina i vlakana. Telu su potrebne ove esencijalne hranjive materije i istraživanja pokazuju da, ako se ne unesu tokom doručka, manje su šanse da se nadoknade kasnije u danu. Voće i povrće su dobar izvor vitamina i minerala i zbog toga ih treba jesti i za doručak, makar samo bananu ili čašu voćnog soka. Doručkovanje ima i dugoročne zdravstvene prednosti, tako što smanjuje gojaznost, visok krvni pritisak, bolesti srca i dijabetes.

Zdrav doručak je dobar za vitku liniju

Istraživanja pokazuju da su oni koji doručkuju mršaviji od onih koji to ne čine. Kada se hrana sa proteinima i vlaknima jede ujutro, apetit se drži pod kontrolom tokom celog dana. Ako preskočimo doručak, veća je verovatnoća da ćemo da posegnemo za slatkišima i masnim grickalicama već sredinom jutra ili da će obroci u toku dana da budu veoma kalorični i neumereni.

Naravno, to što doručkujete, ne garantuje vam i da ćete da mršavite. Doručkovanjem se izbegava prejedanje tokom dana, sa više manjih i redovnih obroka dnevno ubrzava se metabolizam i na taj način se sprečava gojenje. Jer, kada se ne doručkuje, organizam čuva energiju i hranljive materije, pravi rezerve umesto da sagoreva kalorije i remeti tj. usporava metabolizam. To znači da ako ste na dijeti, preskakanje obroka, posebno doručka, neće vam pomoći.

Najzdravije namirnice za doručak

Grčki jogurt odlična ideja za jutarnji obrok

Ovaj lagani, kremasti jogurt je pun kalcijuma i proteina, zasitiće vas i držaće vas sitim tokom jutra. U prodavnicama mogu da se kupe različite varijante ovog jogurta. Ipak, najbolje je izabrati običan, nemasni grčki jogurt i dodati mu malo voća po izboru.

Jaja su odličan izbor za početak dana

Do skoro odbacivana kao loša namirnica zbog visokog holesterola, jaja su sada ponovo prihvaćena kao zdrav izvor proteina i hranljivih sastojaka, poput vitamina D, B12, kalcijuma.

Istraživanja su pokazala da holesterol u našoj ishrani ima manje uticaja na nivo holesterola u krvi nego što se mislilo. Zbog velike količine proteina, jaja su odlična za ishranu, posebno za doručak, a po nutricionistima i jedna od najhranljivijih namirnica.

Kada se uz sve ovo doda i njihova laka priprema, jasno je zbog čega su i mnogima omiljena hrana, posebno mladima.

Ideje za doručak sa jajima ne manjkaju, jer jaja mogu da se pripremaju na nekoliko načina. Najzdravija su svakako kuvana. Mogu da se kombinuju sa raznim namirnicama, pa se za doručak često sreću i u sendvičima, salatama, uz povrće, voće ili jogurt, kao glavna namirnica ili dodatak drugim. Uz dijetu sa jajima možete i smršati.

Pšenične klice i integralni hleb kao osnova zdravog doručka

Malo pšeničnih klica učiniće puno za vaše zdravlje. Samo dve kašike daje oko 15% preporučenog dnevnog unosa vitamina E i 10% folne kiseline. Vitamin E je često vrlo malo zastupljen u ishrani ljudi, tako da je ovo dobar način da se doda u ishranu, posebno kod osoba koje ne jedu puno koštunjavih namirnica ili semenki.

Lako je uključiti pšenične klice u gotovo svaki obrok, pa i doručak: pospite ga preko žitarica, promešati ga sa jogurtom ili dodajte u frape.

Ugljeni hidrati su osnova svakog doručka, ali je važan i tip ugljenih hidrata koje se odabere. Jednostavno pravilo je daje najzdraviji hleb od celih zrna pšenice i drugih integralnih žitarica. Da li oni naći u hlebu, tostu ili ćete od njih da napravite mafine, sasvim je sve jedno. Ono što je vašno, je da ovakve namirnice sadrže više vlakana i hranjivih sastojaka nego one napravljenje od belog rafinisanog brašna.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter