Izvor: Lepa i srecna
19.09.2023 u 15:32
0

SIMPTOMI SRČANOG UDARA RAZLIKUJU SE KOD MUŠKARACA I ŽENA: Ako osetite bol u grudima, ovo su opasni znaci

Simptomi srčanog udara nisu isti kod muškaraca i žena. Osim bola u grudima, ovo su opasni znaci.

Bol u grudima može da ukaže na srčani udar, kako kod žena, tako i kod muškaraca. On može da se javi i zbog gorušice, problema sa plućima i nekih drugih oboljenja.

Svako ko oseti bol u grudima treba da potraži hitnu medicinsku pomoć ukoliko tegobe potraju duže od nekoliko minuta ili se ciklično ponavljaju.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti i preventivu, svaka četvrta smrt muškaraca i svaka peta smrt žena izazvana je nekim srčanim oboljenjem. Među njima je i srčani udar.

NIJE SVE DO GENA: 7 loših navika koje uništavaju KOSU

Simptomi srčanog udara se razlikuju kod muškaraca i žena. dok se kod muškaraca često javlja snažan pritisak u grudima, žene osećaju vrtoglavicu, umor i mučninu. Kod njih se javlja bol u rukama i to ne samo u levoj, kako mnogi misle.

Žena oseća i bol u vratu, stomaku, leđima ili donjoj vilici. Može se desiti i da je oblije hladan znoj, otežano diše, a u grudima ima osećaj stezanja.

Bol u grudima može da bude izazvan i miokarditisom (upalom srčanog mišića) ili perikarditisom (upalom srčane maramice), kao i kardiomiopatijom ili anginom pektoris. I neki gastrointestinalni problemi dovode do sličnog simptoma – refluks (GERD), upala pankreasa ili žučne kese, kao i pojava kamena u žuči.

Od plućnih bolesti, bol u grudima se javlja kod bronhitisa, upale pluća i embolije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter