Izvor: bsc happy portal
19.09.2023 u 10:14
0

VID SE POBOLJŠAVA NA OVIH NEKOLIKO NAČINA!

Poboljšanje vida može se realizovati na više načina: prirodnim putem uz adekvatne vežbe ili multifokalnim naočarima i sočivima. Koji od načina je odgovarajući zavisi od stepena oslabljenosti vida, ali jedno je sigurno – prirodan put i svakodnevne vežbe su uvek dobrodošle.

Oslabljen vid otežava gledanje na blizinu i daljinu – čitanje, pisanje, korišćenje telefona i računara, upravljanje automobilom, šetnju i sve druge aktivnosti. Prirodan način za poboljšanje vida jesu svakodnevne vežbe, koje treba da postanu rutina. One pomažu u svim situacijama da se osoba pre svega opusti i olakša pogled, a posebno kada se radi o malom stepenu oštećenja vida. Kako  oko poseduje mišić, sa periodima stezanja i opuštanja,  naglasak je na vežbama koje će učiniti pogled lakšim. Preterano gledanje u istom smeru, tačnije ka jednom objektu, ređe treptanje i skupljanje mišića oka, dovodi do bola ,pritiska u predelu oka i nemogućnosti izoštravanja slike posmatranog predmeta oka, jer je fokus samo na jednoj tački.

NE RADITE OVO SKRAĆUJE ŽIVOT: Šest navika koje dokazano skraćuju životni vek ljudi

„Gledanje“ u sunce ili drugi izvor svetlosti zatvorenih očiju je odlična vežba opuštanja. Još jedna vežba koja pomaže je brzo treptanje, ali ne non-stop, jer može da izazove da pređe u ne tako poželjnu naviku, već do nekoliko minuta. Približavanje nekog tankog predmeta, na primer olovke, do očiju i udaljavanje do dužine ruke čini da se bolje tačke fokusiraju. Tu je i mogućnost  zatvaranja jednog oka dlanom ,dok drugo otkriveno oko  posmatra predmete na blizinu i daljinu. Ono što se svima preporučuje, jeste masaža oka slepoočnice, bez jakog pritiskanja, već pravljenjem kružnih pokreta. Ove vežbe osvežiće pogled i pritisak u očima.

Vežbe su prirodan način za poboljšanje vida i one su vek korisne. Ipak, u slučaju da je oslabljen vid dugoročniji problem i izaziva veće posledice, predlog je izabrati multifokalne naočare za vid. Radi se o savremenom rešenju problema oštećenja vida u svim situacijama uz samo jedan par naočara koji ima sve potrebne dioptrije. Za razliku od klasičnih  bifokalnih naočara, multifokalne sadrže progresivna stakla koja se kreiraju prema potrebama korisnika. Više dioptrija znači da se bez problema može koristiti mobilni telefon, računar, gledati televizija, ići u šetnju, na poslovne sastanke i slično.

Prirodan način za regulisanje vida  jesu različite vežbe, koje nekada daju rezultat trenutnog ili trajnijeg opuštanja i boljeg pogleda. Ipak, u slučaju da one ne daju očekivane rezultate, uz njih se mogu izabrati i multifokalne naočare za vid i problem će sigurno biti rešen.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter