27°C

Beograd

SAOPŠTENJE POVERENIKA ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA: Pokrenut postupak nadzora prema Crvenom krstu Srbije

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je da je pokrenuo postupak nadzora prema Crvenom krstu Srbije povodom video - zapisa koji se pojavio na društvenim mrežama, na kojem neovlašćena lica pristupaju podacima o ličnosti korisnika usluga Crvenog krsta u Medveđi.

O rezultatima sprovedenog nadzora javnost će biti blagovremeno obaveštena, navodi se u saopštenju Poverenika za informacije od javnog značaja Milana Marinovića.

Pojedini mediji nedavno su preneli da je lider Srpske desnice Miša Vacić na društvenim mrežama objavio spiskove korisnika narodne kuhinje u Medveđi, kao i štampanje listića za izbore u toj opštini.

Kako prenose mediji, drugi snimak je iz prostorija gde se štampaju listići za jučerašnje lokalne izbore u Medveđi.

Povodom tvrdnji da je Crveni krst Medveđa davao pristup informacijama različitim politickim opcijama, Crveni krst u Srbiji saopštio je da je posvećen strogoj primeni osnovnih principa Crvenog krsta u humanitarnoj akciji - humanosti, neutralnosti, nepristrasnosti i nezavisnosti.

- Strogo primenjujemo odredbe Zakona o zaštiti ličnosti i zastupamo neophodnost poštovanja ljudskog dostojanstva u svakoj situaciji. U Medveđi smo u prethodnom periodu sprovodili redovnu humanitarnu akciju raspodele paketa hrane i higijene ugroženim porodicama u saradnji sa Centrom za socijalni rad - naveli su na Tviteru iz Crvenog krsta.

Miša Vacić kaže da jeste bio u prostorijama Crvenog krsta u Medveđi, koje je tom prilikom i snimio, ali tvrdi da nije uradio ništa protivzakonito, jer se na snimku ne mogu razaznati imena korisnika.
Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar