Izvor:
14.12.2018 u 19:02
0

MILORAD DODIK IZJAVIO: Republika Srpska će uskoro razmotriti izlazak iz Oružanih snaga BiH!

Spski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska (RS), posle formiranja kosovske vojske, ispitati mogućnosti za izlazak iz sporazuma koji je predvideo stvaranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Dodik, bivši predsednik RS, podsetio je da su predstavnici RS bili "prisiljeni na odustajanje od Vojske RS" i da su "pod brutalnim pritiskom na RS formirane Oružane snage BiH", i istakao da se istovremeno Kosovu daje pravo da formira svoju vojsku i da jedan deo međunarodnih snaga stoji iza toga.

– Ovo će biti prilika da mi, u okviru Aneksa jedan B Dejtonskog sporazuma razmotrimo naše učešće u sporazumu o formiranju Oružanih snaga BiH, i RS će to uraditi u najskorije vreme. Putem nadležnih institucija ispitaćemo mogućnosti za izlazak iz tog sporazuma koji je predvideo stvaranje Oružanih snaga BiH – rekao je Dodik.

On je ocenio i da Oružane snage BiH ne služe interesima naroda u BiH, već potrebama NATO-a.

Dodik je prethodno izjavio da je usvajanje seta zakona kojima se inicira uspostavjanje tzv. vojske Kosova, direktan udar na mir i stabilnost ne samo Srbije već celog regiona, i to nikako ne može biti dobra vest, ni za Republiku Srpsku, ni za BiH.

– Uspostavljanje vojske samoproglašenog Kosova ozbiljan je udarac i međunarodnoj zajednici koja posmatra kako jedan parlament samoproglašene države krši rezolucije Saveta bezbednosti UN, kršeći sve norme međunarodnog prava – rekao je Dodik.

On je naglasio da je zbog mira i stabilnosti u celom regionu neophodno da se tim povodom u najskorije vreme oglasi i Savet bezbednosti UN, telo koje je i donelo Rezoluciju 1244, prema kojoj je jedina dozvoljena vojna sila na Kosovu Kfor.

– Verujemo da će vlasti države Srbije svojom mudrom politikom uspeti da sačuvaju mir u svojoj južnoj pokrajini koji je sigurno poljuljan današnjom odlukom vlasti u Prištini – naveo je predsedavajući Predsedništva BiH.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter