Izvor:
02.02.2017 u 20:48
0

Vučić o situaciji na Kosovu: ČUVAMO mir, od Prištine NIŠTA ne očekujem!

Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir, a od Prištine ne očekujemo ništa, poručio je premijer Aleksandar Vučić, navodeći da je situacija kompleksna i da će o tome popodne u Raškoj razgovarati i sa predstavnicima Srba sa KiM.

Vučić u razgovoru sa novinarima nije želeo da komentariše detalje sinoćnjeg sastanka u Briselu, navodeći da ne zavisi sve od srpske strane, ali da ne želi da pogazi reč datu EU i izlazi u javnost sa informacijama.

– Mi dajemo sve od sebe da se tenzije spuste, daćemo sve od sebe da sačuavamo mir. To je i razlog zašto dolazim u Rašku, jer su zabrinuti gradonačelnici severa KiM, pokušavam i njih da smirim, Da li sam zabrinut, jesam, ne zavisi sve od nas, a naše je da učinimo da sačuvamo mir – rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara da mediji, poput "Dojče velea", navode da su pregovori krenuli ka lošem smeru i da se sprema napada na sever KiM, Vučić je naveo da ne može i ne želi da komentariše ta pisanja, a da on ima obavezu da o ishodu razgovora koji su održani u sredu uveče – ne govori.

– Nismo išli u Brisel da se prepiremo ili svađamo, već smo imali konstruktivan odnos i prihvatili predloge EU – rekao je Vučić i dodao da dalje neće o tome, jer bi prekoračio dogovoreno sa Evropskom unijom. Na pitanje "N1" kako komentariše navode Tanjuga, iz izvora te agencije, da postoji opasnost da Priština napadne Srbe na Kosovu, i da li su takve izjave po njemu opasne, Vučić je odgovorio da će se držati principa da ne komentariše pisanje medija:

– Ja ne komentarišem ono što vi izgovarate svaki dan, a možda bi bilo potrebno. Stvarno mi ne pada na pamet da se mešam u uređivanje medija i pisanje – rekao je premijer.

Naš posao je, rekao je, nije da komentarišemo, nego da smirimo situaciju:

– Mi dajemo sve od sebe da se tenzije spuste i sve od sebe da se tenzije smire i daćemo sve od sebe da sačuvamo mir – podvukao je premijer.

Kako je rekao, razgovaraće danas u Raškoj sa gradonačelnicima sa KiM, koji su zabrinuti, pa će pokušati da ih smiri.

– Da li sam zabrinut? Jesam – rekao je Vučić i dodao da je situacija takva da ne zavisi sve od nas i da je na nama da učcinimo sve da sačuvamo mir.

Kako je rekao, Srbi na KiM nisu ni svih prethodnih godina nisu bili spokojni te da je naš posao da omogućimo da oni pre svega budu mirni i spokojni i da žive u boljoj budućnosti sa boljim prerspektivama.

– Nadam se da ćemo u tome uspeti – poručio je Vučić.

On je rekao da je bio u stalnom kontaktu sa gradonačelnikom Kosovske Mitrovice, od srede popodne i sve do sada i tom smislu naveo da mu to i jeste posao i da Srbi na KiM 24 sata svakoga dana mogu da računaju na njega.

– Daću sve od sebe", rekao je Vučić i dodao da je razgovarao i sada u Bečeju sa nemačkim ambasadorom Akselom Ditmanom, a da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Beogradu razgovarao sa ambasadorima Rusije, Kine i SAD.

Na pitanje šta očekuje od Prištine, Vučić je rekao:

– Od druge strane ne očekujem ništa, mi što možemo već preduzimamo – zaključio je Vučić.

Šta se događalo u Briselu nije poznato, ali je nemački radio “Dojče vele” u emisiji na albanskom jeziku jutros preneo, pozivajući se na neimenovane izvore, da je sinoćnji sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu "u potpunosti propao".

Na srpskoj strani, prema saznanjima Tanjuga, rastu strahovanja da Priština ne odustaje od ideje napada na Srbe na severu Kosova.

Tanjug.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter