Izvor:
18.04.2017 u 00:39
0

POLITIČKA ČISTKA: Da li su sledeći parlamentarni izbori „labudova pesma“ za neke stranke?

Da li je nedavni ishod glasanja za šefa države uvod u raščišćavanje domaće političke scene? Dveri: Najjača smo opozicija vlasti. DjB: Ovo je maraton, a ne sprint.

Već sledeći parlamentarni izbori mogli bi da budu "labudova pesma" za čak desetak stranaka koje su rezultati na upravo održanom glasanju za predsednika države bukvalno nokautirali.

Analitičari procenjuju da bi takva sudbina mogla da zadesi stranke koje su imale svog predsedničkog kandidata, "Dosta je bilo", LSV, DSS, Dveri i radikale. Ali, i manje partije koje se već duže batrgaju na ivici izbornog cenzusa, a i sada su podržale nekog od izbornih trkača koji su neslavno prošli na biralištima – SDS, Novu Srbiju, Zajedno za Šumadiju, Zajedno za Srbiju, LDP

Iz ovih partija, međutim, uzvraćaju da predsednički izbori nisu odsvirali gong za početak njihovog kraja i da nastavljaju sa političkom borbom. Većina će u narednom periodu analizirati izborne skorove i doneti odluke o daljim koracima.

Tako lider Dveri poručuje za "Novosti" da se "određeni centri moći u u Srbiji i van nje nadaju nestajanju ovog pokreta, ali da im se to neće ostvariti":

– Vraćamo se opozicionom radu u parlamentu gde smo se pokazali kao najjača opozicija ovoj vlasti. Već krećemo u pripreme za beogradske izbore i vrlo verovatne vanredne parlamentarne u istom terminu, i to će biti prava provera naše političke snage. Naše vreme tek dolazi.

Lider DjB Saša Radulović kaže za "Novosti" da ostvareni razultat od 1,41 odsto ne odražava podršku pokretu, "iako se svi naši politički protivnici upinju da to tako prikažu":

– Pokret nastavlja svoju politiku, ne odustajemo. Mi smo jedina politička opcija koja se bori za demontažu ovog nakaradnog, parazitskog sistema. Ovo je maraton, a ne sprint i naši birači to mnogo bolje razumeju od "analitičara".

Funkcioner LSV Bojan Kostreš priznaje da rezultat njihovog kandidata Nenada Čanka nije bio onakav kakav su očekivali, ali da su optimisti da će građani u budućnosti dati podršku njihovoj politici.

Učinak svog kandidata za predsednika sa tek jedan odsto glasova, u DSS ne tumače kao debakl. Lider ove stranke Miloš Jovanović kaže da su izbori "pali" u najgorem mogućem momentu za partiju čije je rukovodstvo u v. d. stanju i da su na njih izašli "na kolenima":

– Ali, pokazali smo žilavost. DSS ne napušta temeljne principe, ali ćemo drugačije artikulisati politiku, jer na prvom mestu država treba da se uredi.

I lider NS Velimir Ilić kaže da je njegova stranka zadržala svoje birače:

– Pre bih rekao da se ne zna se šta je Vučićev rezultat, jer je on nastupio ispred političkog bućkuriša od petnaestak stranaka, a ova naša priča sa Jeremićem je odlična politička osnova za dalje.

Portparol SDS Konstantin Samofalov, čija je stranka takođe bila uz Jeremića, kaže da loš izborni rezultat oba nestranačka kandidata ne bi trebalo da se odrazi na partije koje su ih podržale.

BELI KAO MERA

ZA Dejana Vuka Stankovića iz "Faktora plus", sve stranke koje su imale svog ili podržale nekog od kandidata koji je osvojio manje od Luke Maksimovića Belog ozbiljno su uzdrmane i krajnje je upitna njihova politička budućnost:

– Sledeći parlamentarni izbori biće njihovo konačno čistilište – smatra Stanković.

Izvor: Novosti
Foto: Arhiva, Facebook / Ljubiša Preletačević Beli

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter