parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

Izetbegović ponovo provocira: Dodikove izjave najopasnije od Dejtonskog sporazuma!

Bošnjački član Pedsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović pozvao je predsedstavnike međunarodne zajednice u toj državi da reaguju, sankcionišu i zaustave, kako je naveo, "višegodišnje anticivilizacijsko, antidejtonsko i protivustavno delovanje Milorada Dodika". 

Izetbegović je ocenio da su poslednje izjave Dodika o bošnjačkim povratnicima najopasnije izjave jednog visokorangiranog zvaničnika u BiH.

"Već skoro deceniju Milorad Dodik podriva stabilnost, remeti sigurnost, koči napredak i unosi nemir u javni život Bosne i Hercegovine. On negira genocid i veliča pravosnažno osuđene vođe ratnih zločinaca, preti odcepljenjem entiteta RS, organizuje neustavne referendume, uskraćuje prava povratnicima u RS, podriva suverenitet Bosne i Hercegovine i njenih institucija, koje su temelj i garancija pravne i fizičke sigurnosti države, njenih naroda i građana", rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu, prenele su agencije.

Dodik je, naime, na javnom skupu u Bratuncu 7. jula, za bošnjačke povratnike u Podrinje rekao da su se "vratili nakon rata da ponovo okupiraju Drinu".

"Po Miloradu Dodiku, Bošnjaci, starosedioci Podrinja, su okupatori. Etničko čišćenje i genocid počinjen nad njima je pozitivan, a njihov povratak u skladu s Aneksom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustavom Bosne i Hercegovine je ponovna okupacija i treba je spriječiti. Radi se o najopasnijoj izjavi jednog zvaničnika u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Mirovnog sporazuma. Ovom izjavom Milorad Dodik se najdirektnije upustio u protivustavno i antidejtonsko delovanje, počinivši krivično delo", kazao je Izetbegović.

U pismu međunarodnim institucijama Izetbegović je upozorio kako je "krajnje vreme da konkretnim i odlučnim merama odgovorite na ovu po mir, sigurnost i napredak Bosne i Hercegovine najozbiljniju i rastuću pretnju".

tanjug.rs
Foto: Twitter/haydaraliyildiz, arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vesti



Podeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30 Dobro jutro Srbijo
08:00 TOP - SHOP
09:00 Bolja zemlja
09:45 Dobro jutro Srbijo
10:40 TOP - SHOP
11:00 FILM
11:55 Vesti
12:05 FILM
12:55 Vesti
13:10 Pazi Paparazzo
14:00 Parovi Nedeljni ručak
17:30 Telemaster
18:15 Glamur
18:30 Upoznajte parove
20:00 Parovi Izbacivanje
02:30 Parovi Live