Izvor:
24.06.2018 u 19:17
0

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA O NOVOJ RUNDI PREGOVORA: Razgovori u Briselu teški, pozicije i dalje udaljene!

BEOGRAD, 24. juna 2018. (Beta) – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Briselu da su razgovori najviših zvaničnika Beograda i Prištine "teški" i dodao da "može konstatovati" da su njihove pozicije i dalje "značajno udaljene".

– Razgovori jesu teški. Naše pozicije su i dalje značajno udaljene. To su različite pozicije… Međutim, mislim da i naša delegacija i delegacija Prištine razumeju važnost nastavka dijaloga – rekao je Dačić novinarima i najavio da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiti nešto kasnije.

On je kazao da se nada da će druga strana razumeti da je potrebno "hladne glave razmišljati" o nalaženju trajnog rešenja koje će doprineti miru i stabilnosti u regionu, ekonomskom napretku, kao i napretku na putu evropskih integracija.

– Srbija ostaje pri svojim stavovima. Želimo da dijalog bude nastavljen i da se pronađe trajno rešenje, koje je zasnovano na kompromisu. Kompromis jeste težak, a način dolaska do njega je mnogo teži – kazao je Dačić.

Ministar je istakao da Srbija "sigurno neće pristati na bilo kakve ultimatume", a ocenio je da prištinska strana postupa loše, jer ne stvara pripremu za kompromis.

– Mora da se shvati da ukoliko želimo kompromis, mi smo spremni. Ukoliko neko insistira na tome da Srbija prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, onda mislim da ne treba da gubimo vreme oko svega toga – rekao je Dačić.

On je kazao da očekuje da prištinska strana razume da pitanje Kosova nije rešena stvar i da su se promenile međunarodne okolnosti.

– Mi znamo dobro šta ćemo reći Albancima. Isto tako je važno šta ćemo reći našim građanima, pa i predstavnicima nekih političkih stranaka, koji daju razne izjave koje govore o tome da su lažni pregovori, da ne vodimo računa o nacionalnim i državnim interesima – kazao je Dačić.

U Briselu je u toku trojni sastanak predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija s visokom predstavnicom Evropske unije Federikom Mogerini. Prethodili su odvojeni susreti Federike Mogerine s dvojicom predsednika.

Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter