Izvor:
11.01.2017 u 04:53
0

Srbija postaje vojna sila: Državni vrh završava pregovore o nabavci još 12 MIG-ova, osim Rusije moguć aranžman sa još jednom zemljom!

Državni vrh završava pregovore o nabavci još 12 najsavremenijih 'migova 29'… Imamo povoljne ponude iz Rusije i Belorusije.

Posle nabavke šest "migova 29", koji bi uskoro iz Rusije trebalo da stignu u našu zemlju, državni vrh Srbije završava pregovore i o kupovini još 12 najsavremenijih "migova", ekskluzivno otkriva Informer!

Kako saznajemo od više odlično obaveštenih izvora u Beogradu i Moskvi, Srbija je na samo korak od ugovaranja novog veoma povoljnog vojnotehničkog aranžmana.

Prema rečima naših sagovornika, pored ponude iz Rusije, razmatra se i mogućnost aranžmana sa Belorusijom!

– Država je odlučna da vojnu avijaciju Srbije podigne na najviši mogući nivo! Pazite, uz šest najsavremenijih "migova 29", koji su već nabavljeni i uskoro stižu u našu zemlju, novih 12 aviona će od Srbije napraviti ozbiljnu vojnu silu u celom regionu! Ti "migovi 29" nama nisu potrebni da bismo bilo koga napadali, već da sačuvamo mir i bezbednost. Kada budemo imali više od 20 moćnih "migova", niko neće smeti ni da pomisli da napadne Srbiju – podvlači izvor Informera.

Kako saznajemo, obe ponude za nabavku novih 12 "migova 29" koje se trenutno razmatraju podrazumevaju maksimalno povoljne uslove za Srbiju.

– Cena o kojoj se priča je daleko niža od tržišne. Kao što smo u decembru od predsednika Putina dobili na poklon šest "migova" za koje plaćamo modernizaciju i naoružanje, tako je i sada u opticaju prijateljski, bratski aranžman – navodi jedan od naših sagovornika.

Niko od zvaničnika nije juče hteo da komentariše naša saznanja. Istovremeno, iz Ministarstva odbrane saopštili su da će ministar Zoran Đorđević danas i sutra boraviti u zvaničnoj poseti Belorusiji, gde će sa tamošnjim kolegom Andrejem Aleksejevičem Ravkovim razgovarati o saradnji naše dve zemlje.

Zvanično, nije saopšteno da li će tokom posete Minsku biti reči o "migovima 29", ali nezvanično nam je to potvrđeno na više adresa.

Vojno-politički komentator "Politike" Miroslav Lazanski kaže da bi nabavka još 12 "migova 29" bila pun pogodak za nas.

– To je odličan političko-ekonomski potez! Sa novih 12 najsavremenijih "migova 29", uz postojećih deset, imali bismo ozbiljnu avijaciju i skoro dve pune eskadrile. Mogli bismo da krenemo u obuku od po tri pilota za svaku letelicu i tako bismo imali avione ne samo za zaštitu neba već i za ozbiljan razvoj lovačke avijacije. Ruska vojska danas najviše koristi "suhoje", a i Belorusi ih sada sve više nabavljaju… "Migovi 29" kojima su doskoro leteli su jako dobro očuvani i odlična su prilika za Srbiju- podvlači Lazanski.

S njim je saglasan i brigadni general VS u penziji Sreto Malinović, koji ističe da je obnova naše borbene avijacije apsolutni prioritet.

– Oporavak vojnog vazduhoplovstva važan je za borbenu gotovost vojske, ali i ukupnu nacionalnu bezbednost. Cena jeste važna, ali i kvalitet ponude koju dobijamo… Kada budemo imali konkretnije podatke o ovom poslu, moći ću da vam kažem nešto više, ali nabavkom ruskih "migova" i helikoptera država nam je dala dobar signal da je spremna da ulaže u avijaciju… – napominje Malinović za naš list.

Informer
Foto: Facebook/Министарство-одбране-и-Војска-Србије

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter