U SUSRET DOLASKU RUSKOG PREDSEDNIKA: Sa Putinom stižu predstavnici 40 ruskih kompanija! (foto)

 

U pratnji predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina u Beograd sutra dolaze predstavnici više od 40 ruskih kompanija, koje traže partnere među srpskim visokotehnološkim kompanijama.

Na sutrašnjem skupu "Digitalni dijalog Srbija-Rusija" čelni ljudi srpskog i ruskog "IT kapitala" imaće priliku da razmene ideje i projekte i dogovore buduću saradnju. 

Ruske kompanije su pre nekoliko godina prepoznale Srbiju kao dobru visokotehnološku destinaciju, kaže direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije Jelena Jovanović. 

Očekuje, kada se saberu svi rezultati srpskog IT izvoza iz prethodne godine, da će on premašiti milijardu evra.

- Ovu posetu (Putina) koristimo da bismo više od 40 ruskih kompanija koje dolaze, upoznali sa srpskim kompanijama - kaže Jovanović.

 Podseća da razvoj IT sektora svake godine beleži dvocifrene stope rasta veće od 20 odsto. 

Ruskim preduzećima koja dolaze u Beograd predstaviće se 60-ak srpskih visokotehnoloških kompanija iz oblasti veštačke inteligencije, pametnih gradova, informacione bezbednosti. . . 

Iz Rusije dolaze predstavnici firmi koje se bave dijagnostikom i lečenjem kancera, ali i one koje se bave najnovijim tehnologijama u oblasti pametnih gradova i biotehnologija, digitalizacijom elektroenergetike i elektroenergetskih mreža...

Inače, plan je da se ovaj skup održava dva ili tri puta godišnje, naizmenično u Srbiji i Rusiji. 

Srbija za sada u Rusiju najviše izvozi voće, šjlive i jabuke, čarape, hartiju i karton, lekove, spoljne pneumatske gume, pumpe, sir, jagode... 

Međutim, želja nadležnih u našoj zemlji je da u tu zemlju više izvozimo "srpsko znanje", pogotovo inženjersko. 

U Srbiju iz Rusije stiže nafta i ulja od bitumenoznih minerala, gas, žica od rafinisanog bakra, sirovi aluminijum, kameni ugalj koks, cigarete...

Ruska Federacija je naš četvrti spoljnotrgovinski partner, a prema poslednjim dostupnim podacima, za jedanaest meseci prošle godine izvoz u Rusiju je iznosio 954,6 miliona dolara što je za četiri procenta više nego u istom periodu 2017. 

Uvoz iz Rusije, s druge starene, beleži rast od 30 odsto i do početka decembra prošle godine vredeo je 1,84 milijardi dolara. 

 

Tanjug
Foto: Wikipedia 

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14.30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Glamur
19:00 Upoznajte parove
21:00 Goli život
23:00 Parovi - Poželi pesmu
02:30 Parovi - Live