Izvor:
12.05.2019 u 16:03
0

MOSKVA I SAD SAGLASNE U JEDNOM: Treba izbeći potencijalnu vojnu intervenciju u Venecueli!

I Moskva i Vašington imaju svoje ekonomske i geopolitičke interese u Latinskoj Americi i biće njima vođeni dok budu razgovarali o načinima rešavanja krize u Venecueli, izjavio je Andres Serbin, ekspert za Međunarodni diskusioni klub "Valdaj".

On je ocenio da će se to odnositi i na predstojeće razgovore između ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Majkla Pompea u Sočiju.

Serbin je podsetio da su SAD najavile svoj povratak Monroovoj doktrini i da ne žele da vide strane snage u Latinskoj Americi dok Rusija vidi Venecuelu kao važno geostrateško uporište.

Prema rečima stručnjaka, obe strane se slažu da treba izbeći potencjalnu vojnu intervenciju u Venecueli i većina zemalja Latinske Amerike deli ovaj stav.

Ali kompromis po pitanju političke tranzicije u zemlji jeste potreban – istakao je on.

Serbin kaže da Trampova administracija ne može odstupiti i pustiti da Maduro ostane na vlasti.

Pitanje je koje je ustupke Vašington spreman da učini, rekao je Serbin.

Garancija da će svi dugovi i ulaganja Venecuele biti isplaćeni, popuštanje zapadnih sankcija zbog krize u Ukrajini, koncesije Iranu u zamenu za političku tranziciju i povlačenje malog ruskog vojnog kontingenta iz Venecuele – naveo je on neke od mogućih scenarija, ali postavio i pitanje o čemu je Moskva spremna da razgovara u zamenu za američke predloge.

Dakle, zaključuje on, osim na vrednosti i principe, dve strane biće usredsređene na svoje ekonomske i geopolitičke interese tokom razgovora.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Glas Amerike

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter