Bela kuća: Tramp ostaje posvećen miru kao i uvek!

Bela kuća saopštila je danas da američki predsednik Donald Tramp "ostaje posvećen miru kao i uvek", a to je poručila nakon što su Palestinci saopštili da više neće prihvatiti ulogu SAD u mirovnom procesu sa Izraelom.

Visoki zvaničnik Bele kuće rekao je da je takva retorika "godinama sprečavala mir" i da nije iznenađujuća, prenosi AP.

Bela kuća će ostati "snažno angažovana u naporima da sačini plan koji će ići u korist i izraelskom i palestinskom narodu", rekao je isti zvaničnik.

On je naveo da će Trampova administracija obelodaniti taj plan "kada bude spremna i kada dođe pravi trenutak za to".

Zvaničnik Bele kuće nije želeo da bude imenovan, u očekivanju zvaničnog saopštenja Bele kuće.

Palestinski predsednik Mahmud Abas kritikovao je ranije danas Trampovu odluku da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela i istakao da SAD više nisu podobne da budu posrednik.

Abas je, na sastanku Organizacije za islamsku saradnju (OIC) u Istanbulu, nazvao "najvećim zločinom" i flagrantim kršenjem međunarodnog prava" to što je administracija američkog predsednika Donalda Trampa priznala Jerusalim za prestonicu Izraela.

Abas je istakao da, posle takve odluke, Palestinci "od sada pa nadalje", neće prihvatiti ulogu bilo koje vrste SAD u mirovnom procesu sa Izraelom, dodavši da je neprihvatljivo da SAD imaju ulogu u bliskoistočnom mirovnom procesu jer su "pristrasne i drže stranu Izraelu".

"Jerusalim jeste i uvek će biti glavni grad Palestine", poručio je Abas na vanrednom sastanku lidera muslimanskih zemalja u Istanbulu.

U Deklaraciji usvojenoj na današnjem samitu 57-člane OIC, muslimanske zemlje su odbacile i osudile Trampovu odluku da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, i pozvale svet da prizna istočni Jerusalim kao prestonicu palestinske države.

Istanbulskom deklaracijom, OIC proglašava američku odluku o Jerusalimu "ništavnom", a Trampa poziva da tu odluku preispita i odbaci je kao "nezakonitu odluku koja bi mogla da dovede do haosa u regionu".

U Deklaraciji se zemlje koje još nisu priznale Palestinu pozivaju da to učine, a "ceo svet se poziva da prizna istočni Jerusalim kao njenu prestonicu". 

 

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost