Izvor:
12.03.2018 u 19:03
0

SILVIO BERLUSKONI ŽELI U KOALICIJU: Bolje da nam demokrate pomognu nego novi izbori!

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni pozvao je Demokratsku stranku (PD), koja je pretrpela poraz na nedavnim izborima u Italiji, da pomogne njegovom bloku desnog centra da formira vladu, istakavši da se eventualni novi izbori moraju preduprediti.

Berluskoni je rekao da izborni rezultat znači da on i njegovi desničarski saveznici imaju "pravo, a pre svega dužnost, da predvode novu vladu", a PD je pozvao da pokaže osećaj za odgovornost.

– Niko… ne može da ignoriše potrebu zemlje da dobije vladu – istakao je Berluskoni, upozorivši da bi bilo mnogo bolje "za nekoliko nedelja" sastaviti koaliciju, nego pohrliti ka novim izborima koji bi, kako je upozorio, verovatno doveli do ćorsokaka.

Na parlamentarnim izborima održanim 4. marta u Italiji, koalicija desnog centra, predvođena Berluskonijevom strankom Forca Italija, sa 37 odsto glasova izbila je u čelo, dok je na drugom mestu bio Pokret pet zvezdica sa oko 31 odsto, čime je postao najjača pojedinačna stranka na političkoj sceni Italije. Sa 23 odsto glasova, iza njih je koalicija levog centra, predvođena Demokratskom strankom doskorašnjeg premijera Matea Rencija, a koja bi za oba prethodno navedena tabora mogla da obezbedi većinu u gornjem domu Senata.

Renci je, međutim, najavio da će njegova stranka preći u opoziciju i odbacio udruživanje bilo sa konzervativnim blokom, bilo sa Pokretom pet zvezdica, inače usmerenim protiv establišmenta.

Renci je rekao da se većina u njegovoj Demokratskoj stranci slaže s njegovim stavom da bi levi centar trebalo da bude opozicija i da ne bi trebalo da podrži nijednu vladu koju bi vodio desni centar ili Pokret pet zvezdica. Očekuje se da će Renci danas formalno podneti ostavku na mesto lidera stranke, na prvom sastanku PD otkako je ta stranka na parlamentarnim izborima održanim 4. marta pretrpela svoj dosad najgori poraz, napominje američka agencija.

Nijedna partija niti koalicija na ovim izborima nije osvojila dovoljno glasova da bi vladala, što je omogućilo žustre pregovore kako bi se utvrdilo da li Pokret pet zvezdica – koji je kao pojedinačka stranka osvojio najviše glasova – ili koalicija desnog centra, koja kao blok ima najviše poslaničkih mesta, mogu da oforme stabilnu vladu.

Renci je rekao da unutar njegove PD "niko ne želi da formira vladu sa ekstremistima".

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Anima Rock

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter