SVAKODNEVNO UNIŠTAVATE SVOJU KOŽU: Izbegavajte ovih 12 loših navika! (FOTO)

 

Naša koža svakodnevno je izložena mnoštvu štetnih uticaja od kojih se uporno mora braniti.

Zagađen vazduh, sunčevi zraci i brojni drugi faktori mogu trajno oštetiti našu kožu i priuštiti nam učestale posete dermatologu koji, nažalost, u većini slučajeva ne mogu u potpunosti popraviti učinjenu štetu. No kako biste vi sami pridoneli zaštiti i nezi kože, obratite pažnju na sledeće loše navike:

1. Pretpostavljate da je sva prirodna kozmetika dobar izbor
Koliko god prirodni sastojci mogu pozitivno uticati na našu kožu, isto toliko mogu biti i loši. Najbolji primer je vrlo popularno kokosovo ulje koje se preporučuje za različite stvari, s prećutkivanjem istine o njegovim posledicama. Naime, kokosovo je ulje izuzetno komedogeno, odnosno začepljuje pore i može biti glavni krivac za akne i bubuljice.

2. Koristite proizvode za decu
Iako je namenjeno deci, ne znači da je namenjeno i vama. Dečji proizvodi često sadrže veštačke mirise koji mogu iziritirati vašu osetljivu kožu.

3. Smatrate da su svi hipoalergenski proizvodi dobri za osetljivu kožu
Gotovo svaki proizvod koji ima oznaku hipoalergenskog ima barem jedan alergen koji može nepovoljno uticati na vašu kožu.

4. Pokušavate da na silu odstranite akne
Jedino čemu možete pridoneti tim postupkom su sve vidljiviji ožiljci i iziritirana koža koja postaje još osetljivija. Mehanički piling ako imate problema s aknama, trebali bi da koristite najviše jednom nedeljno.

 

 

5. Sami istiskujete prištiće
Odolite ovoj potrebi kada god možete. Osim što vam mogu ostati ožiljci, postoji velika mogućnost da će vam se mesto istisnute bubuljic inficirati pa ćete se sledeći dan probuditi s još bolnijom i većom.

6. Retko menjate jastučnicu
Prema preporuci stručnjaka, jastučnica bi trebalo da se menja najmanje jednom nedeljno. Jastučnice se vrlo brzo prljaju i mogu biti glavni uzrok začepljenih pora.

7. Prečesto koristite piling
Čak i ako nemate problem s aknama, piling je tretman koji biste trebalo da obavljate najviše dva puta nedeljno i to što je blaže moguće. Prejako struganje lica izaziva iritacije i osetljivost. Ako ste primetili da su mehanički pilinzi pregrubi za vašu kožu, svakako ih zamenite hemijskim pilinzima koji će isto tako odraditi posao.

8. Tuširate se vrućom vodom
Vruća voda isušuje kožu u velikoj meri. Kako biste podstaknuli cirkulaciju i izbegli preterano isušivanje kože, tuširajte se naizmenično hladnom i toplom vodom.

 

 

9. Koristite vlažne maramice za uklanjanje šminke
Upravo vlažne maramice mogu biti krivac za alergijsku reakciju. Zamenite ih blagim gelom za umivanje i micelarnom vodicom.

10. Spavate sa šminkom
Ovo ne moramo ni da objašnjavamo. Osim što tako začepljujete pore, ostavljate kožu da se celu noć bori s prljavštinom koja se nakupila tokom dana, od gradskog smoga do znoja.

11. Koristite preveliku količinu proizvoda ili previše različitih proizvoda
Ni jedno ni drugo nije dobro za vašu kožu. Ne biste trebali previše da eksperimentišete s različitim proizvodima jer vam to može doneti više štete nego koristi. Isto tako, pridržavajte se količine proizvoda koja piše na ambalaži.

12. Oslanjate se na kremu sa zaštitnim faktorom
Preterano izlaganje suncu nije dobro čak ni u slučaju da ste prethodno naneli zaštitni faktor. Direktno izlaganje suncu trebali bi da izbegavati u najtoplijim dnevnim satima, a vitamin D radije konzumirajte putem suplemenata.

 

Izvor: Story
Foto:Twitter/citymagazine,  Twitter/rberet, Twitter

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost