REŠENA DILEMA: Zašto neki ljudi treba da jedu zrele, a drugi zelene banane?
Britanski nutricionista Rajnon Lamber napominje da su banane, nezavisno od toga da li su zelenkaste ili veoma zrele, odličan izvor kalijuma i drugih hranjivih materija. Kaže da se ne može reći da je jednu vrstu bolje jesti od druge, jer svaka ima nekih prednosti, ali i nedostataka ukoliko ljudi imaju određene zdravstvene tegobe.
Evo zašto neki ljudi biraju one jako zrele sa braon tačkicama dok su drugima draže pomalo zelenkaste:
Nedovoljno zrele banane
One sadrže manje šećera i ljudi koji imaju dijabetes, trebalo bi da biraju one pomalo zelenkaste. Naime, što je banana više zrela, skrob u njoj se više pretvara u šećer. Upravo skrob je odgovoran za duži osećaj sitosti.
– Istraživanja sugerišu da nedovoljno zrele banane čini 80 do 90 odsto ugljenih hidrata koji se, kako banane dozrevaju, menjaju u slobodne šećere. Zato je bolje da ljudi koji pate od dijabetesa jedu manje zrele banane – objasnila je Rajnon Lamber , a prenosi Insider.
Jako zrele banane
One se lakše vare pa su bolja opcija za ljude koji imaju problema s probavom.
– Nedovoljno zrele banane sadrže spomenuti rezistentni skrob koji ljudi ne mogu da vare, ako može da bude dobar kao što su i dobre crevne bakterije. To je vrsta skrobnog materijala s kojime se bakterije hrane – kaže Nikolas Gilic, direktor instituta "Dole Nutrition" koji se bavi istraživanjima vezanima za ishranu.
– Kada se otporni skrob menja u jednostavni šećer, a banana postaje zrelija, tako postaje i lakše varenje prosečnoj osobi – dodaje nutricionista.
Zapravo, stručnjaci kažu da što je banana tamnija, odnosno ima više tamnih tačkica, zdravija je za naše telo jer je bogata velikom količinom B i C vitamina, sadrži kalijum i antioksidanse.
Potpuno braon banane
One su prepune antioksidansa. Kada su banane gotovo potpuno braon ili potpuno braon, one su u osnovi pune šećera koji je nastao od skroba. Slađe su zbog čega ih mnogi ljudi koriste u pripremi kolača. Takođe, hlorofil u njima je poprimio novi oblik.
– Upravo ova razgradnja hlorofila je razlog zašto se nivo antioksidansa povećava kada su banane starije. Dakle, potpuno braon banana je antioksidativna elektrana – stoji u članku koji je objavio Univerzitet Spun.
24 časa.hr
Foto: Arhiva
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74