Izvor:
14.03.2019 u 12:38
0

ŠTA NAŠA DECA JEDU: Ova hrana može pokrenuti alergijske reakcije!

Aditivi se u niskim koncentracijama dodaju hrani i piću kao konzervansi, stabilizatori ili začini ukusa i boje.

Dodavanje pojedinih aditiva regulisano je posebnim propisima prehrambene industrije i zakonima najviših svetskih i državnih institucija koje takve materije stavljaju u promet za masovnu upotrebu. Bez aditiva pojedine se namirnice ne bi dugo mogle održati svežima: masnoće bi užegle, a voće i povrće izgubilo bi sebi svojstvenu boju i konzistenciju. Postoje aditivi prirodnog porekla, kao što su prirodna boljila i arome, vitamini, vlakna i enzimi. Ovim dodacima, posebno u dečjoj ishrani, svakako treba dati prednost pred sintetizovanim hemijskim jedinjenjima.

Aditivima prirodnog porekla, posebno u dečijoj ishrani, svakako treba dati prednost pred sintetizovanim hemijskim jedinjenjima. Dokazano je da neki aditivi mogu pokrenuti alergijske reakcije u osetljivom organizmu, pa obratite pažnju na sledeće namirnice:

Pojedine veštačke boje mogu izazvati alergijske reakcije, otežano disanje kod astmatičara i hiperaktivnost kod osetljive dece. Ova se jedinjenja dodaju mnogim proizvodima u proizvodnji poslastica, kolača, bombonjera, bezalkoholnih napitaka, marmeladama i margarinima, suvim i slanim ribama, ukiseljenim povrću.

Proizvodi sa sumporom kao što su pivo, suvo voće, sokovi i voćni sirupi u retkim slučajevima mogu podstaknuti alergijske reakcije i kod osetljivih pojedinaca pokrenuti napad astme.

Natrijum glutamat često izaziva simptome nepodnošljivosti kao što su otok kapaka i jaka glavobolja. Nalaze se u jelima pripremljenim u kineskoj i istočnjačkoj kuhinji, kockama za supu, supama u kesicama, punjenoj testenini, konzervisanom mesu.

Jedinjenja koja sadrže gulaši, supe u konzervama, keks i torte, sladoledi, margarini, marmelade, gumeni bombone, čokolada, pudinzi i meso u konzervama mogu kod osetljivih osoba izazvati slabost i bol u stomaku.

Budite posebno oprezni ispred polica sa suhometnatim proizvodima, gaziranim pićima, instant supama, gotovim pudinzima, senfom, prerađenoj i smrznutoj ribi i gumenim bombonama.

Izvor: opusteno.rs
foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter