Izvor:
07.09.2019 u 06:05
0

NOVA VRSTA DINOSAURUSA: Naučnici analizom kostiju utvrdili 72 miliona godina staru vrstu!

Naučnici sa Univerziteta Hokaido analizom kostiju dinosaurusa starih 72 miliona godina otkrili su da taj skelet pripada novoj vrsti iz porodice hadarosaurida.

To je ujedno i najveći kostur dinosaurusa do sada pronađen u Japanu, u gradu Mukava.

Deo repa dinosaura otkriven je tokom zajedničkog iskopavanja, koji su u muzeju Hobecu i Muzej univerziteta Hokaido sproveli 2013. godine, prenosi CNN.

Naknadna iskopavanja otkrila su gotovo kompletan skelet dinosaurusa, što je opisano u studiji objavljenoj u "Sajentifik Riports".

Skelet pripada novom rodu i vrsti biljojeda iz porodice hadrosaurida, objavio je univerzitet u saopštenju za novinare.

Naučnici su dinosaurusa nazvali "Kamuisaurus japonicus". Ime dolazi od "kamui", reči za božanstvo na Ainu, jeziku starosedilačkog stanovništva severnog Japana i "saurus", što na latinskom znači gmizavac; i "japonicus" za Japan.

Ovaj džinovski gušter bio je dugačak oko 8 metara i težio je 4 ili 5,3 tone, u zavisnosti od toga da li je hodao na dve ili četiri noge, što je otprilike težina azijskog slona.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter