NAUČNICI MODIFIKOVALI "PETOZU" KOJA UNIŠTAVA PET AMBALAŽU: Ojačan enzim baketerije "idonela sakaiensis" jede plastiku!

 

 

 Naučnici su otkrili način da ojačaju prirodne enzime koji uništavaju PET ambalažu, što je najčešći vid plastike kojom se zagađuje okolina. Za razgrađivanje PET ambalaže, od koje se često prave plastične boce, potrebne su stotine godina. Modifikovani enzim, poznat kao petoza, međutim, može da razgradi PET ambalažu za samo nekoliko dana.

Ovo otkriće bi moglo da ozanači revoluciju u reciklaži plastike. Britanski potrošači godišnje upotrebe 13 milijardi plastičnih boca, od kojih se više od tri milijarde ne recikliraju. Enzim petaza je otkriven u Japanu, i proizvodi ga baketerija "idonela sakaiensis", koja "jede" PET ambalažu kao svoj glavni izvor energije.

- PET u većim količinama postoji tek više od 50 godina, što nije veliki vremenski period za jednu bakteriju da evoluira kako bi mogla da jede nešto što je stvorio čovek - izjavio je profesor Džon Mekgin, uključen u istraživanje.

On je ukazao da poliesteri, grupa plastike kojoj pripada PET (polietilen tereftalat), postoje u prirodi, i biljke ih koriste za zaštitu svojih listova. 

- Bakterije su evoluirale milionima godina da bi mogle da ih jedu - dodao je Mekgin.

Prelazak bakterija na PET ambalažu je, ipak, "prilično neočekivan", i međunarodni tim naučnika u Oksfordu je odlučio da otkrije kako se razvila petaza. Oni su koristili trodimenzinalni model visoke definicije i koristili snažne x-zrake da bi ustanovili strukturu petaze, i ustanovili da, samo malom izmenom, mogu da poboljšaju učinak tog enzima.

To znači da petaza nije još do kraja razvijena i da postoji potencijal za jačanje njenih svojstava.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost