Izvor: BSC HAPPY
19.01.2023 u 20:48
0

Pukovnik Miroslav Španović za „AKTUELNOSTI“: „Ruska ofanziva je počela, Bahmut i Soledar su potrošili ukrajinske rezerve u vojnicima!“

U emisiji "AKTUELNOSTI" na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 330. dan rata u Ukrajini. Najžešće borbe i dalje se vode oko Bahmuta, Avdejevke i Marinke, Moskva je poručila Kijevu da bi udar na Krim bio „izuzetno opasan“, a izdvajamo i to da je 11 zemalja najavilo novu vojnu pomoć Ukrajini.

Naši sagovornici o ovim i ostalim temama povezanim sa sukobom u Ukrajini bili su: Nikola Šainović, bivši premijer Srbije, pukovnik Miroslav Španović i novinar Miroslav Stojanović.

Pukovnik Miroslav Španović izjavio je da su najnovija dešavanja u Soledaru i Bahmutu mogu dovesti do veoma negativnog ishoda rata po Ukrajinu.

„Činjenica je da se sada, posle one pauze o kojoj smo govorili pre jedno mesec dana, koja je bila kobajagi pauza, međutim došlo je, vrlo interesantno, do takozvanih taktičkih pomeranja. Ta taktička pomeranja do dubine od pet kilometara su vrlo interesantna vojnički, jer to je nešto malo, kad čovek gleda kao vojnik, kada gleda kao čovek koji je učestvovao u ratu, koji se bavio time… Međutim ova taktička pomeranja oko Bahmuta i ovo što je pao Soledar za vrlo kratko vreme može da se desi da dođe do vrlo ozbiljnih operativnih pomeranja. Zašto?  Zato što padom Soledara, faktički sa severozapada Bahmut više nije zaštićen, a sa jugoistoka je već opkoljen i sada je činjenica da se može očekivati, svakog trenutka, pošto su prekinute mogućnosti snabdevanja, prekinute su mogućnosti jednostavno dotura i vojnika i municije, a što je još interesantnije u trenutnoj situaciji ova taktička pomeranja su napravila nešto ogromno u kompletnom ratu, koje može da dovede do ishoda rata veoma negativnog po Ukrajinu“, istakao je pukovnik Španović.

„AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY: „Šta više treba da se kaže kada sa tih mesta čujemo i otvoreno da ustvari NATO vodi ovaj rat?“

On je dodao da je situacija na frontu ozbiljna i da za vrlo kratko vreme može doći do ozbiljnih taktičkih pomeranja.

„Bahmut i Soledar su potrošili ukrajinske rezerve u vojnicima. Ukrajina sada ima negde oko 150.000 vojnika. Te rezerve su vrlo potrošene i Ukrajina se sada prvi put nalazi u situaciji da ne može da izvrši neki kontraudar ili nešto jer nema snage jer Bahmut i Soledar su pojeli te rezerve, tj. doživeli su ogromne gubitke tu i činjenica je da ova taktička napredovanja od kilometar, dva, četo smo pričali da se pomeralo za jednu ulicu, jednu kuću. Ovo je sada ozbiljna stvar koja može dovesti za vrlo kratko vreme do operativnih uspeha i operativnih pomeranja koja u narednom periodu mogu dovesti do ozbiljnih gubitaka Ukrajine…“, smatra pukovnik.

Na pitanje da li su to pripreme za neku veliku rusku ofanzivu Španović je odgovorio da je ruska ofanziva već počela i da male ofanzive prerastaju u velike.

Prof. dr Srđan Perišić za „AKTUELNOSTI“: Artjomovsk je praktično pred padom, pitanje je samo da li će se ukrajinske snage povući ili će ostati i dalje tu!

„Nisu to pripreme. Ruska ofanziva je počela. Iz malih ofanziva se prelazi u veliku ofanzivu. Nikada ne počne ofanziva velika, e kaže: „Sada počinje velika ofanziva“. Niko ne zna kako će se u ratu, bez obzira na planove, bez obzira na artiljerijske i vatrene podrške, bez obzira na snage, kako će se to razvijati. Uvek se negde krene da se probije. Ova ofanziva ruske vojske je počela, međutim videćemo kako će se to dalje razvijati u odnosu na snavbdevanja od strane Zapada i sa municijom i sa naoružanjem. Ovo što sam rekao za vojsku, Ukrajina se sada prvi put nalazi od početka rata, ona je 24. februara prošle godine bila najjača vojna sila u Evropi posle Turske, a to je sada potrošeno“, zaključio je Španović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter