Izvor: BSC HAPPY
18.01.2023 u 21:50
0

„AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY: „Šta više treba da se kaže kada sa tih mesta čujemo i otvoreno da ustvari NATO vodi ovaj rat?“

U emisiji "AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 329. dan rata u Ukrajini, a između ostalih, to su informacije da je ukrajinska linija odbrane probijena na mestima Seversk, Artjomovsk i Krupjansk.

O ovim i ostalim dešavanjima povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim gostima: kulturologom prof. dr Jovanom Janjićem, generalom dr Lukom Kastratovićem i prof. dr Srđanom Perišićem, profesorom geopolitike.

Prof. dr Jovan Janjić istakao je da nije slučajno što Zapad, a pre svega SAD i Velika Britanija, se oslanjaja na svoje medije u kontekstu hibridnog rata.

„To je taj medijski rat koji se, rekao bih strateški vodi sa Zapada i već smo to pominjali nekoliko puta i napominjali, nije bez razloga što Zapad, pre svega Amerika i Engleska toliko podaju na svoje medije da imaju globalni uticaj. To je sada, govorimo i u kontekstu hibridnog rata, oni kroz taj medijski rat pripremaju teren za oružanu akciju i za nametanje svog sistema vrednosti, to je ono što oni pokušavaju, da omekšaju taj teren“, smatra Janjić.

On je i prokomentarisao to što Rusi mnoge stvari drže u tajnosti, kao i to zbog čega su tek nekoliko dana nakon što su zauzeli važnu železničku stanicu, da to saopšte javnosti.

„Sve ima razlog i ima nešto što Ruse krasi, kao uostalom i Kineze, te ljude sa Istoka, za razliku od ovih sa Zapada, to je doktrina „strateškog srpljenja“. Vidimo Rusija kakvu strategiju primenjuje ovde, ne govori mnogo, ne obelodanjuje koji su njeni planovi, to su naravno vojne tajne, ali vidimo da se zaista studiozno radi, njen generalštab, tu je svakako i nauka, instituti su uključeni i ova akcija, specijalna vojna operacija vrlo dobro je, rekao bih i odlično isplanirana i to ustvari rezultati i pokazuju. Nije Rusija, kao što Zapad ide na to da se busa i da vodi taj medijski rat, oni su žrtve toga, mada mislim da bi tu trebalo malo da porade, njima je glavno ono šta će na kraju, kakav će ishod biti. Vidimo da ona uspešno ostvaruje tu operaciju“, izjavio je kulturolog.

On je kao potvrdu toga u emisiji „AKTUELNOSTI“ podsetio:

„Zelenski pominje ovaj Svetski ekonomski forum koji je počeo pre dva dana u Davosu i on se uzda da će tamo dobiti neku veliku podršku od toga ali i tu se videlo da svet prihvata novu realnost. To je ono što je Putin često puta govorio kada je napominjao: „Era unipolarnog sveta je prošlost“. To smo sada čuli upravo prvog dana Svetskog ekonomskog foruma, kada recimo osnivač tog foruma Klaus Švab u intervjuu za američki Volstrit žurnal kaže: „Idemo u multipolarni svet koji će biti neka vrsta kolaža koalicija zasnovanih na poverenju. Idemo u multipolarni svet“, a današnji predsednik Svetskog ekonomskog foruma Born Brende kaže: „Svet se nalazi između dva poretka, ne znamo šta dolazi“. Vidite, tako moćni ljudi, takvog foruma koji se održava pod nadzorom SAD, otvoreno izjavljuju: „Više ne živimo u istom svetu, mi smo već zakoračili u multipolarni svet“, podseća Janjić.

Profesor je komentarisao i nedavne izjave iz kojih se jasno vidi da zapravo NATO učestvuje u ratu protiv Rusije, a da su Ukrajinci samo izvršioci, odnosno „topovsko meso“.

„Mi govorimo ovde i analiziramo situaciju na bojištu između Rusije i rekli bismo ukrajinskih snaga, to je samo na prvi pogled. Svakako kada govorimo o Ukrajini mi mislimo i na NATO. Ovih dana čuli smo neke izjave, npr. predsednika komiteta za odbranu donjeg doma britanskog parlamenta Tobijasa Elvuda koji kaže otvoreno: „Ovo je naš rat, ali smo prepustili Ukrajincima da se bore. Ako želimo da krenu u ofanzivu i da povrate teritoriju onda moramo da im pošaljemo tenkove“. Isto tako čuli smo i reči ukrajinskog ministra odbrane Alekseja Raznikova koji je rekao da ukrajinska vojska obavlja misiju NATO učestvujući u ratu protiv Rusije. On je između ostalog rekao: „Vojnici NATO ne prolivaju krv. To za njih u ratu protiv Rusije čine ukrajinski vojnici. Zbog toga je Zapad dužan da šalje oružje Ukrajini.“ Šta više treba da se kaže kada sa tih mesta čujemo i otvoreno da ustvari NATO vodi ovaj rat, a da su samo izvršioci, topovsko meso, ta ukrajinska vojska… Ali to je njihov probem, oni su izabrali da slepo slede tu politiku Zapada. Žao mi je tog naroda, ali to je realnost“, zaključio je Janjić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter