Izvor: BSC Happy
18.01.2024 u 20:18
1

„AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: Istorija se ponavlja, SAD opet „izvozi“ demokratiju oružjem

Krvavi pohod Izraela u Gazi ne jenjava. Žrtve se broje u hiljadama, mnoga tela nisu ni pronađena, a SVO ide po planu, kako navode izveštaji sa fronta.

Na 694. dan specijalne vojne operacije i 102. dana rata u Izraelu za „Aktuelnosti“ govore: Saša Borojević, analitičar; Žarko Rakić, novinar i prof. dr Uroš Šuvaković.

694. dan SPECIJALNE VOJNE OPERACIJE

Istorija je nešto što je Rusima mnogo bitna. Istorija je nešto što se ne zaboravlja, istorija se pamti i ostavlja pokolenjima.

„Ne sme se revidirati istorija“

Sa tim se složio prof. dr Uroš Šuvaković, podsećajući da nas istorija uči životu i na osnovu tog pamćenja možda možemo i da predviđamo šta će se dešavati.

-Rusi rade jednu pametnu stvar. Za razliku od Srba koji relitavizuju istoriju iz perioda jugoslovenstva, čak se i izrazito kritički odnose prema njoj, Rusi pamte sovjetsku istoriju. Jer ovo nije samo ruska istorija, ovo je sovjetska istorija gde su borci Crvene armije probili opsadu koja je trajala veoma dugo. Zapravo to je jedna od najznačajnijih bitaka u Drugom svetskom ratu. Ne sme se revidirati istorija. Stalno postoje pokušaji da se kolaboracionisti proglase delom antifašističkog fronta. Ili pokušaji na Zapadu da relativizuju krivicu za Prvi i Drugi svetski rat ili da čak promene istoriju iako je činjenica da je oba izazvala Nemačka – priča profesor Šuvaković.

Nazovimo stvari pravim imenom

Hoće li se ponoviti istorija? Hoće li Zapad uspeti da donese tu svoju demokratiju u Ukrajinu, kako su doneli Avganistanu, Iraku i ostalim zemljama?

-Svedoci smo da poslednjih decenija delovanje SAD-a nikako ne možemo nazvati nekim lepim imenom već samo možemo da koristimo ružne epitete zato o tom izvozu ili učenju demokratije oružjem po svetu ne možemo da shvatimo kao nešto pozitivno. U tumačenju istorije 20. veka koristimo neke termine koji su svima jasni dok to ne činimo kada govorimo o novijoj istoriji. Za ovo što se dogodilo u Libiji, mi tu ne koristimo prave termine, da je to bila strana intervencija i zbog nje građanski rat i vojni puč u kom je stradao, ubijen jedan legalno izabran predsednik Libije. U Siriji je pokušan isti scenario. To nije izvoz demokratije već pokušaj kreiranja situacije na terenu u korist nekih svojih strateških interesa – ističe Rakić.

„Idiotski narativ“

Dugo se gura priča da ako Ukrajini ne stigne oružje, Putin ide dalje i sledi rat između Rusije i NATO pakta, o čemu je pričao i sam Volodomir Zelenski, predsednik Ukrajine.

-Zelenski je čist primer učenja nekakve lažne istorije, jer da je nešto malo učio mogao bi da nauči svašta iz istorije i da shvati da je Rusija nastala u Kijevu i da shvati ko je Puškin i da nauči neke istorijske činjenice koje bi mogle da utiču po njegovu ličnu bezbednost i zdravlje, koje će mu vrlo brzo biti ugroženo – smatra analitičar Saša Borojević, koji se slaže sa ostalim gostima da je istorija mnogo bitna a da je „idiotski narativ koji nam se nameće da smo mi narod iz 15. veka jer stalno gledamo u prošlost a treba da gledamo u budućnost“.

-To je kao da vozite auto, a ne gledate u retrovizor. Pa naravno da ćete se polupati – simbolično je objasnio analitičar.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “„AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: Istorija se ponavlja, SAD opet „izvozi“ demokratiju oružjem”

  1. Ova ekipa je kao uvijek u vadim emisijama govorila gluposti ito iz perspektive (povjesne!?!) nerazvijenih naroda ili ti naroda gdje prevladava narativ untermenscha ili ti pod ljudi.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter