Izvor: BSC Happy
15.11.2023 u 20:03
1

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: Najvažniji susret lidera dve velike sile i sukob na Bliskom istoku, igra šaha kako će se završiti partija

Večerašnja emisija Aktuelnosti pored sve razornijeg sukoba na Bliskom istoku i pretnjama da se ratna razaranja preliju na čitav svet, o tome šta nam donosi susret lidera dve velike sile Kine i Amerike, da li će doći do rešavanja gorućih pitanja, ili će pak doći do zahlađenja već ionako hladnih odnosa, u večerašnjoj emisiji stavove iznose: Zoran Anđelković, Aleksandar Šešelj i Slobodan Stojičić.

Tokom emisije iz Izraela se uključio Aleksandar Nikolić, počasni konzul Srbije u Izraelu, sa informacijama iz prve ruke!

– Rekao bih da je današnji dan obeležio marš porodica kidnapovanih od Trga Muzeja u Tel Avivu, gde sa praznim stolicama i slikama kidnapovanih dočekuju Šabat. Govorimo porodicama Izraelaca. Uglavnom govorimo o onima koji su bili uposljeni u sektoru poljoprivrede. Dodatno je usložnjena situacije nastala puštanjem letaka. U tom zahtevu da se povuku u bezbednu zonu, to implicira jasno da kopnene trupe Izraela uđu u svaki sektor Gaze. Bombardovanje je opalo u svom intenzitetu i dometu. Uglavnom se gađa Aškelon. Ovde su svi posebno zabrinuti, ali nisu oči uprte ka Gazi, nego ka severu, na granici sa Libanom. Nema znakova relaksiranja, sem predloženog zatišja od 3 dana, odnosno spremnost postoji da ono traje duže – istakao je Nikolić.

Poseta kinsekog predsednika Si Đipinga Americi i najavljeni susret sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Džozefom Bajdenom iznenadio je mnoge poznavaoce globalnopolitičkih dešavanja, i kako kaže Zoran Anđelković ovakav susret se planira mesecima, i ovo je ipak pomalo izenanđujuće.

  • Sve ono što se dešava u svetu, ne samo poslednjih meseci, već poslednjih godina, rekao bih da je zainteresovanost obe strane za sastanak bila na veoma visokom nivou. Amerika je posebno od dolaska Bajdena, ali i ranije krenula sa uvođenjem ozbiljnih tarifa na kinesku robu. To na sreću nije smanjilo mnogo uvoz kineske robe, ali setite se samo afere oko Huaveja, oko uvođenja 5 g  mreže to je podiglo jednu tenziju. I sad kad dodate pritisak Amerike da se Kina izjasni oko dešavanja na Bliskom istoku, oko Rusije da Kina ne uvodi sankcije Rusiji, mislim da je ovaj susret bio važniji za Sjedinjene Američke Države.

Anđelković napominje treba imati u vidu i nedavni samit BRIKSA, koji se proširio i da je Briks sada na 33 posto bruto društvenog proizvoda, i da ga je čak za dva procentna poena prestigao u odnosu na G7. I naravano nedavnu izjavu Džozefa Bajdena i američkih diplomata.

  • Većina Američkih diplomata kada je počeo sukob u Ukrajini je govorili da je za njih glavni protivnik i glavni neprijatelj Kina, a ne Rusija, kad sve to stavite na sto, a da se ništa nije promenilo u odnosu na poziciju Kine u svetu, da je ona posle sastanka Briksa i u ekomskom i političkom smislu u svetu jačala izbori stižu. Počela je na neki način predizborna kampanja u SAD, onda mislim da je ovaj susret mnogo mnogo važniji za SAD nego Kinu, jer Kina će ovu godinu završti sa 5, 7 posto bruto nacionalnog dohotka.

U svetlu svih dešavanaj Anđelković smatra da je ovaj susret od izueztnog značaja za čitav svet i zbog toga je i ovolika pažnja posvećena.

Uključivši se direktno u emisiju novinar  Branko Žujović smatra da je ovaj susret veliko prizanje za Kinu, jer je Azijska ekonomija sa 61 posto globalne ekonomije, i Kina je postala nezaobilazni faktor na globalnoj sceni. On takođe napominje da u svetlu ovog susreta treba sagledati i nedavnu poseti Henrija Kisindžera Kini kada su se i amerčki mediji zapitali hoće li SAD tretirati Kinu kao ravnopravnog partnera i učestvovati u globalnom razvoju ili će nastaviti da podriva Kinu.

  • Ovo je okvir u kome treba posmatrati ovaj susret, tim pre što je Kina zaintersovana za stabilnost i ekonomski rast dok sa druge strane imamo pokušaje, bar do sada imamo pokušaje administracije Džozefa Bajdena da ojača američko vojno prisustvo na jugositoku Azije da potkopava na neki način i vlasti u Kini i sam model kineskog razvoja. Kada smo već kod Amerike ja bih ovde skrenuo pažnju da su uskoro izbori na Tajvanu i pretopstavljam da će i ovoj vrlo važnoj temi takođe biti reči između dvojice svestkih lidera . Naprosto Tajvan preživljava ono što mi godinama preživljavamo na Balkanu, Tajvan je jedina presotala Ahilova peta Narodne Republike Kine oko koje Amerika vrši strahovit pritisak na njih. Kaže Žujović.

On smatra da je izuzetno dobro što će doći do ovog sastanka u ovom trenutku, koji je naročito bitan za Ameriku jer otvara vrata za komunikaciju i eventualnu promenu dosadašnjih odnosa. Odgovarajući na pitanje da li tokom ovog susreta Kina može biti izmanipulisana Žujović misli da Kina nije tako laka zemlja koju je moguće izmanipulisati poput pojedinih, koje je Amerika na način svojstven njenoj politici ranijih godina uspevala da izmanipuliše.

  • Pokušaji destabilizacije NR Kine traju od  trenutka kada je počela da jača, od Tjenanmena pa do nekih terorističkih napada, Kina je bila tvrd orah i njen jedini problem je Tajvan naglašava Žujović

Kina posmatra iskustva svih zemalja u odnosima sa SAD i ona ni u kom slučaju neće dozvoliti da bude izmanipulisana tokom ovih razgovora, ali ni u nekom narednom periodu, smatra i Aleksandar Šešelj.

  • Kinezi sasvim sigurno to studiozno proučavaju, međutim problem kod toga je što se Amerika nije do sada susrela sa sebi ravnim protivnikom konkurentom, obraćanja nekoj potčinjenoj zemlji. To je pogotovo vezano za ovaj susret bitno što on dolazi u gradu koji je jedan od simbola te sveukupne američke dekadencije isto kao i neki drugi gradovi u Kaliforniji, čitavi gradovi su puni beskućnika. Mnogo je narkomana, jer postoje i podaci da svi ti gradovi moraju biti očišćeni da se skolne ti narkomani jer oni su simbol propadanja. Amerika danas izgleda potpuno drugačije i to je pokazatelj smene i tog novog svetskog poretka Kina preuzima kormilo ne da bude hegemon koja će sad da uvodi sankcije i pod prinudom. Već u stvaranju nekog novog sveta, BRIKS, Šos gde ima neuporedivo više ravnopravnosti koje daju alternativni model međunarodnih odnosa, gde ima iskernije saradnje koliko to može da bude između država.

Verski analitičar Slobodan Stojčević kaže da Amerika neam izlaza i mora ovako da reaguje kada je sukob na Bliskom istoku u pitanju, po njegovim rečima ovakva situacija ide na ruku nama iako to surovo zvuči.

  • Vidimo sada da su dve delegacije na samitu u San Francisku bile udaljenje, ja bih rekao da je dolazak Sija u Ameriku to smirivanje situacije, uskoro su izbori, snabdevanje dva fronta oružjem, i ogromni troškovi i pokušaj spasavanja sebe.

On dalje navodi i da sada vidimo i nadmoć Kine koja po prvi put može da uvede sankcije, na primer sankcije Japanu za izlivanje vode iz Fukušime, sankcije Americi što prem najegovim rečima ranije nije bio slučaj .

  • Zoran Ađelković dodaje da on misli da Amerika nema finasijskih problema zbog finasiranja dva fronta već je problem Amerike veliki zato što ovakvim pristupom ima veliki politički problem.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: Najvažniji susret lidera dve velike sile i sukob na Bliskom istoku, igra šaha kako će se završiti partija”

  1. Vode gospodina Sija po tajnim lokacijama duž Amerike , zašto na tajne lokacije, uopšte ne bih imala poverenja u njih , da sam ja Si ne bih ni išla tamo , poverenje se začas izgubi a dok se ponovo stekne Amerikanci bi morali da se ponašaju čitav jedan vek po svim propisanim pravilima i Zakonima koji vladaju u svetu , a oni to niti su radili niti rade niti će da rade , tako da gospodin Si šta god rekli i šta god da čujete na jedno uvo ušlo na drugo izašlo, neka samo ima u vidu da bi i Kinu i njega, gospodina Sija pojeli za doručak, ladno , samo da mogu , sa sve Rusijom, i sa sve Iranom, verovatno će da ga zamole da im ne urušava ekonomiju dok propadaju , a samo neka se seti gospodin Si, da je Kovid bio namenjen da uruši Kinu i njen narod, da kažu da je Kovid iz Kine tako su ga i nazivali u početku ne bi li Kina platila kasnije odštetu svim državama kojima je propadala ekonomija usled „Kineskog Kovida“dok je trajao Kovid po svetu , neka je sa srećom večeras u emisiji Aktuelnosti i ne samo njih sve redom bi oni uništili , niti im je šta sveto niti im je iko drag , u šta su se izrodili !.

    0
    1
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter