Izvor: BSC Happy
04.03.2023 u 21:54
0

BOJAN DIMITRIJEVIĆ U EMISIJI „AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: „Duboka država se nameračila na KInu i bojim se da neće stati!“

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY o događajima koji su obeležili 374. dan rata u Ukrajini.

Najžešće borbe se vode u Bahmutu.

Ruske snage zajedno sa grupom „Vagner“ okupirale su ovaj grad i uništile glavne saobraćajnice koje su snabdevale ukrajinsku vojsku.

Strani mediji govore o potpunom padu Bahmuta u ruske ruke, ali se čuju oprečne informacije.

Kada će nastupiti prelomni trenutak rata u Ukrajini? Ima li pokazatelja? O ovim i ostalim temama razgovarali smo u večerašnjoj emisiji sa gostima: Žarko Pecić-pukovnik, Aleksandar Pavić-politikolog i prof dr Bojan Dimitrijević- ekonomista

Nazire li se prelomni trenutak rata u Ukrajini rekao nam je Bojan Dimitrijević.

On smatra da su ekonomski pokazatelji najvalidniji jer je ovo rat koji se vodi iscrpljivanjem.

-Suštinski ovaj rat dobija novac i finansijski resusri. Ako pogledamo ekonomske resurse Ukrajine i Rusije onda nema dileme da su ruski resursi daleko veći, gledano iz ekonomskog ugla . Rusija svakako dobija taj rat. Ono što je problem Ukrajine je nedostatak 5 do 10 milijarda dolara u džepu.

Dimitrijević ističe da su enormni troškovi ovog rata i da on skupo košta obe strane, ali da su Ukrajinci potrošili mnogo više.

-Rusija je uspela da uništi dobar deo infrastukture Ukrajine. Ima dovoljno kapaciteta za ratovanje i svoje kapacitete nadoknađuje kroz spoljni izvoz u Kinu i Indiju. Strateški sarađuje sa Iranom i Turskom i tako uspeva  da investira.  Uprkos manjku u budžetu ima dovoljno sredstava u nacionalnom fondu koji može da obezbedi rezerve za nekoliko godina. Ovaj rat će se protegnuti i svakako ekonomija može da bude ključni pokazatelj njegovog uspeha.

Dimitrijević smatra da je cilj SAD bio da se ekonomski oslabi Evropa ratom u Ukrajini.
-Potpuno je urušena ekonomija u Evropu. Amerikanci su nemačku pretvorili u drugorazrednu ekonomsku silu koja će biti zavisna od skupog gasa, samim tim nije konkurentna.  To je bila cena koju su evropske elite morale da plate.

Dimitrijević smatra da je Zapad potcenio Rusiju za koju je imao plan da bude izvor jeftine sirovine.

-Sada uočavamo da Zapad i „duboka država“kreće i na Kinu. To je ogromna moć koja je  na strani Zapada.

Imali su plan da se NATO zamajava Ukrajinom kako bi se glavni fokus stavio na rat sa Kinom, ističe Dimitrijević.

– Rusija nije mogla da se izvuče iz rata i sada se gradi scenario za napad na Kinu. Duboka država se neće smiriti. Amerika još uvek smatra da je tehnološki superiorna u odnosu na Kinu, ali mislim da je to preveliki zzalogaj i da je ovo samo početak unipolarnog sveta.

– Milsim da je pad Bahmuta jedan od prekretnica rata, nije konačna pobeda, ali nagovešatava  slobodan put ka Dombasu. Već sada Ukrajinci imaju problem sa municijom i ona može da nestane do leta-rekao je Dimitrijević.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter