Izvor: BSC HAPPY
19.02.2023 u 21:18
0

„Harkov i Odesa su gradovi koji su građeni i pravljeni da budu bedem na kojem će NATO pakt lomiti zube“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 361. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Odnosi između Rusije i Irana postaju sve pogubniji po Ameriku. Odnosi Rusije i Kine i ugovori koji su potpisani, pokazuju svu besmisao uvođenja sankcija. Da bi kraj sukoba mogao da bude veoma blizu plaši se Zalužnji, glavnokomandujući ukrajinske vojske koji kaže da je broj „vagnerovaca“ koji se uputio ka Zaporožju „prosto nezaustavljiv“.

O ovim i ostalim temama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim gostima: novinarom Draganom Vujičićem, Đurom Bilbijom, portal „Fakti“, i vojnim analitičarom Milovanom Bajagićem.

Dragan Vujičić za „AKTUELNOSTI“: „Rusi su krenuli u svoju vojnu ofanzivu i ne verujem da će se obazirati na medijske performanse!“

Milovan Bajagić komentarisao je navode da je bitka za Bahmut (Artjomovsk) prekretnica koja će odlučiti dalji tok rata.

„Ne verujem da će biti to prekretnica. Tu mogu da kažem da će biti završetak prve faze rata. Naime, Bahmut je tačka koja je žestoko utvrđena, još od 2014. godine se utvrđuje, znači poslednjih osam godina. To je mali Staljingrad da kažem, toliko je utvrđen. Pogledajmo samo napore ruskih jedinica prilikom njegovog osvajanja. Mislim kada ruske jedinice, što je nesumnjivo, kada zauzmu Bahmut da će im koliko-toliko biti otvoren put ka Dnjepru i da će izbiti na liniju Dnjepra. Međutim, šta već tu da kažem koči situaciju, to su dva grada koja će po mom mišljenju odlučiti ishod specijalne vojne operacije, a to su Harkov i Odesa“, smatra vojni analitičar.

Bajagić je ponovio svoj stav da bi pad Bahmuta predstavljao samo kraj prve faze ovog sukoba.

„Ja to uporno ponavljam skoro godinu dana, od kada je počela specijalna vojna operacija. Ruske trupe kad probiju tu liniju Bahmuta, njima je otvorena linija ka Dnjepru. Imaju još možda dva veća utvrđenja, ali Harkov i Odesa su gradovi koji su građeni i pravljeni da budu bedem na kojem će NATO pakt lomiti zube. Pogledajmo samo Odesu, ona ima 2.500 kilometara podzemnih tunela. To je veoma važna bila vojna baza i za vreme Sovjetskog Saveza. Harkov sa svojim vojnoindustrijskim kompleksom… Opet ću se ponoviti da je Harkov najveći grad koji su Nemci zauzeli na istoku u Drugom svetskom ratu. Harkov je do 1944. godine bio veći od Kijeva. Videćemo kako će krenuti ovaj tok operacija, ali ja smatram i dalje da će to biti završetak prve faze rata“, izjavio je Bajagić u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY.

Analitičar se osvrnuo i na isporuke oružja Ukrajini ističući da je prema njegovom mišljenju, to samo jedna velika reklama za prodaju oružja i ništa drugo.

PROFESOR PERIŠIĆ U EMISIJI „AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: „Ukrajina je odustala od svog identiteta i zato skupo plaća cenu“

„Pazite sve ove pomoći što su najavljene od strane NATO pakta i Zapada, sve to je „tresla se gora, rodio se miš“. Ne možete vi da preokrenete situaciju tako što ćete isporučiti par četa „Leopard“ tenkova ili „Abramsa“ ili šta već… To je po meni jedna velika reklama za prodaju oružja, ništa drugo. Dobar deo tog oružja što dolazi u Ukrajinu, sve je to manje-više oružje iz prethodnih vremena. Nisu Nemci  na primer najavili da će da isporučuju, čak mislim da se možda ministar odbrane zaleteo pa je rekao da možda isporuče „KF51 Panter“, to je njihov najsavremeniji tenk. Tu je povećan i kalibar topa na 130 mm, za razliku od „Leoparda“ gde  je manji – 120 mm. Oni su najavili isporučivanje „Leopard 2“ tenkova kao što se ovde u javnosti non stop apostrofira „Čelendžera“, „Abramsa“, šta već… Ništa od toga zvanično nije potvrđeno. Videli smo da je austrijski ministar odbrane odbio da trening ukrajinskih posada za „Leoparde“ bude sproveden u Austriji. Znači biće sproveden u drugim državama. Od tog „Leoparda 2“ što su sve najavljene pomoći, na kraju će ispasti „Leopard 1“ tenkovi, čiji je top manji – 105mm. Odakle će da nabavljaju municiju? Brazil je odbio isporuku 105mm muncije, odakle će da nabavljaju za to. Ukrajina je bila tenkovska velesila, druga ili treća po broju tenkova u svetu svojevremeno. Ako je sada ona prinuđena da uvozi tenkove, iako se dalje kotrljaju, što vidimo kroz svakodnevne izveštaje Konašenkova da se tu uništavaju i T-64, T-80, znači da im je još uvek ostalo tenkova. Tome treba zahvaliti Harkovu koji je bio, druga najveća tenkovska fabrika u svetu posle „Uralvagonzavoda“.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom Youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter