Izvor: BSC HAPPY
11.02.2023 u 21:20
0

Stručnjak za odbranu i bezbednost Nikola Antić u emisiji „AKTUELNOSTI“: „Mnogo zavisi od toga šta će se desiti sa samim Ugljedarom!“

U emisiji “AKTUELNOSTI” na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 353. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ukrajinci su počeli da ruše mostove u svim većim gradovima, što je pokazatelj da se možda priprema povlačenje sa čitave linije fronta, a jedini most koji spaja Odesu sa ostatkom Ukrajine je pogođen, što nagoveštava da bi upravo ovaj grad mogao biti glavna meta dugonajavljivane velike ruske ofanzive.

O ovim i ostalim temama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim stručnim gostima, a to su ove subote bili: dr Dragan Petrović, naučni savetnik, Dragan Stanojević, Pokret ROD, i Nikola Antić, stručnjak za odbranu i bezbednost.

„Odluka za početak specijalne operacije sa ukrajinske strane, doneta je 2014. godine“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY

Nikola Antić upitan da li može Zapad da promeni situaciju na liniji fronta, izjavio je da je to teoretski moguće.

“Da li može? Teoretski može. To sve zavisi od te materijalne pomoći koju Rusija očekuje sa Zapada, a zavisi dobrim delom i od ljudstva, bez koga Ukrajina sve više i više ostaje. Ono što može da se vidi iz otvorenih izvora, sad izvori različito kažu, da je od 30.000 do 70.000 ukrajinskih vojnika spremno u toj nekoj rezervi koja bi trebala da izvrši tu neku veliku ofanzivu. Ne zna se na kom delu fronta bi ta ukrajinska ofanziva mogla da se desi. Najrealnije je za očekivati da bi došla na zaporoškom bojištu i da bi išla ka Zaporožju i Mariupolju, da se odseče ta kopnena veza sa Donjeckom i Rusijom za Herson i za Krim. Da li je tako nešto izvodljivo? Ja mislim da nije, ali to što ja mislim, dok se ne bude pokazalo na samom terenu, u okršaju, ne mogu da kažem ništa više od toga”, istakao je stručnjak u emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY.

On je dodao da ne vidi da Zapad u ovom trenutku pokušava da pomogne Ukrajini da preokrene situaciju na bojnom polju.

“To da Zapad sad trenutno pokušava da pomogne Ukrajini da promeni stanje na frontu, ja to ne vidim. To najbolje pokazuje slika donjeckog bojišta gde su aktivne borbe oko Marinike, Avdejke, Ugljedara i Artjomovska. Mnogo zavisi od toga šta će se desiti sa samim Ugljedarom, jer njegovim padom se otvara jedan strategijski operativni pravac prema Dnjepru, gde sve one linije odbrambene koje su Ukrajinci pravili od 2014. godine pa do danas, jednostavno padaju, bivaju odsečene od logističkih pravaca snabdevanja i sa severa i sa zapada i njihova pozicija u tom slučaju bi bila neodrživa”, smatra Antić.

On je istakao da način na koji Ukrajinci sprovode svoju odbranu nije u skladu sa ciljem zaštite stanovništva.

“Postoji još jedna linija, iza Marinike, Avdejevke i Artjomovska, to je bila ta treća linija odbrane, a severno imate Slavjansk i Kramatorsk. Te dve linije kod Slavjanska i Kramatorska će u principu biti najžešće borbe i najveći problem za Ruse iz prostog razloga što su to veliki gradovi sa jako puno stanovnika, i ljudi su bukvalno te gradove pretvorili u tvrđave, što samo govori o odnosu ukrajinskih nacista prema tom delu stanovništva. Onaj ko se brani, ne brani se u svom gradu gde su njegovi ljudi, ne izlaže svesno ljude svoje koje navodno brani onome ko napada, ne izlaže sam grad takvom razaranju, nego to radi na nekoj strategijskoj dubini. To naravno zavisi i od onoga sa čim neprijatelj nastupa, ali minimalno bi trebalo da bude nekih od 70 do 100 kilometara ta neka prva linija pa ako ona ne izdrži, ti gradovi se jednostavno napuštaju, ako vi branite svoje stanovništvo i liniju odbrane pravite dalje prema Dnjepru na Zapad“, zaključio je Antić.

Dragoslav Bokan za „AKTUELNOSTI“: „Kosovski zavet je način na koji mi razgovoramo sa Bogom… Zbog toga nas on podseća da ne smemo da izgubimo tu bitku“

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom Youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter