Izvor: happybsc
04.02.2024 u 11:40
1

KOLEGE PODRŽALE MILOŠA BIKOVIĆA: Nina Janković, Miloš Acramović, Radoš Bajić, Goran Bogdan uputili podršku

Produkcija HBO odlučila je da zameni glumca Miloša Bikovića u novoj sezoni popularne serije "The White Lotus", nakon što je prvobitno objavljeno da će se srpski glumac pojaviti u trećoj sezoni ove serije.

Čim je za ovo saznao, oglasio se i Biković, a dobio je podršku i mnogobrojnih kolega. Među prvima je podršku Bikoviću pružio reditelj „Južnog vetra“, Miloš Avramović.

MILOŠ DOČEKAN OVACIJAMA:Miloš Biković prvi put u javnosti nakon što je izbačen iz serije „Beli lotos“

„Kao neko ko je odrastao na američkoj kinematografiji i pop kulturi, pitam se koji su dometi i granice ‘CANCEL’ kulture… Gde počinje i gde se završava umetnička sloboda? Nisam mogao ni da zamislim da će jedna takva produkcija, kao što je HBO sebi dozvoliti da im jedna država određuje kasting? Da im se meša u rad? U umetničkoj slobodi reditelja kao što je Mike White? Miloš je dobio ulogu zato što je talentovan glumac, a izbačen je za 5 dana zbog tvita Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, koje je iznelo maliciozne i neutemeljene izjave. Velika podrška za mog brata. Prijatelja. Ostani slobodan!“, piše u objavi.

 

Glumac i reditelj Radoš Bajić napisao je autorski tekst

„U svom višedecenijskom autorskom i rediteljsko-producentskom radu s mlađim kolegom Milošem Bikovićem sarađivao sam samo jednom. Pre više od deset godina u TV seriji „Ravna gora“, koja je iz politikantskih i ideoloških razloga bahato napadnuta, prekinuta i zabranjena 2013. godine – briljantno je odigrao ulogu poručnika Kraljevske jugoslovenske vojske koji posle aprilskog sloma 1941. godine dolazi na zgarište svog doma, a zatim se, vođen rodoljubljem i patriotizmom, priključuje antifašističkom otporu koji su na tlu Srbije prvi u porobljenoj Evropi započeli pukovnik Draža Mihailović i sin vojvode Živojina Mišića – major Aca Mišić.

Nakon tog prvog kreativnog susreta, putevi su nam se razdvojili. U godinama koje su dolazile, s velikom naklonošću pratio sam njegov siloviti put i planetarni profesionalni uspeh, primarno u širini i dužini monumentalnog kulturnog i civilizacijskog prostora najveće države na svetu. I bez obzira na to što njegovom ogromnom uspehu u Rusiji ničim nisam doprineo – bio sam ponosan na Miloša. Koga nisam ni video ni sreo skoro deceniju, od beogradske premijere izuzetnog filma „Sunčanica“ Nikite Mihalkova, u kojem je napravio odličnu ulogu – na koju me ljubazno pozvao…

U kontekstu gnusnog licemernog čina kojim je HBO produkcijski konglomerat Milošu prvo dodelio, pa oduzeo ulogu u prestižnoj seriji „Beli lotos“, koju na moju bruku nisam gledao, a na koju vidim da svi odlepljuju – zašto sam pomenuo moju prvu i jedinu saradnju? Zbog jednog gesta Miloša Bikovića kojim je pokazao jedinstvenost, izuzetnost i duboku moralnu dimenziju svoje ličnosti – koja se retko sreće. Nakon prokazanosti i orkestrirane užasne negativne kampanje, i napokon zabrane i skidanja „Ravne gore“ s repertoara RTS – naša produkcija „Kontrast studios“ našla se na belom lebu. S blokadama, sa svim zavrnutim slavinama, sa neisplaćenim honorarima i velikim finansijskim teškoćama s kojima smo morali da se hvatamo ukoštac – bili smo na ivici ambisa. I tada, sećam se, jedne večeri pozvao me je telefonom Miloš i rekao:

Gospodine Bajiću, ostajem uz vas bezuslovno i koliko god bude potrebno, molim vas, recite vašem Nedeljku da ja želim da budem poslednji čovek u ekipi „Ravne gore“ kome će biti isplaćen honorar…. Ne sećam se precizno, ali čini mi se da smo mu tek tri godine kasnije isplatili zarađenu zaradu.. Šta da kažem? Duboko moralno, časno i veličanstveno…

Nisam očaran svim ulogama koje je u međuvremenu ostvario, ali je nesporno da je dosegnuo nestvarni i zadivljujući uspeh. Koji, koliko vidim, hrabro i viteški nosi. Jer, nažalost, u poslu kojim se bavimo često je mnogo teže izboriti se i nositi sa uspehom – nego s neuspehom. Svojim saopštenjem i reagovanjem na otimačinu uloge koja mu je prethodno dodeljena od prestižne svetske HBO produkcije, a onda mu bahato oduzeta – Miloš ponovo pokazuje i potvrđuje da je veliki. Da je kao umetnik, kao čovek i pravoslavac – dostojan

„Duboko sam pogođena ovom nepravdom“: Nina Janković pružila podršku Bikoviću nakon što je izbačen iz hit serije

„Duboko sam pogođena nepravdom prema mom kolegi i prijatelju Milošu Bikoviću. On je izuzetan glumac čiji talenat prevazilazi jezičke granice. I pored svega, sigurna sam da će njegov talenat naći put do publike širom sveta“, napisala je ona uz zajedničku fotografiju sa Bikovićem.

Glumac Goran Bogdan kaže za Danas da živimo možda u najopasnijem istorijskom trenutku. Na pitanje kako on komentariše to što je Miloš Biković izgubio ulogu proslavljeni glumac iz Hrvatske odgovara:

– Svjedoci smo opasnih tokova u društvu i općenito povijesti. Nalazimo se u možda najopasnijem i najturbulentnijem odsječku iste. Klimaju se sve ustaljene vrijednosti. Na koju će stranu prevagnuti na nama je. Nismo nijemi posmatrači već akteri. Sa naglaskom na odgovornost – ističe Goran Bogdan.

Prema njegovim rečima naročito je važno u ovako izazovnom trenutku čuvati oazu slobode koju umetnost po sebi pretpostavlja.

– Umijetnost je kroz vrijeme bila otok slobode. Umjetničko izražavanje pored nutarnjih preispitivanja je i alat za propitivanje i mijenjanje društava koje obitavamo. Isključivost je klica razdora. Donosi strah u izražavanje. Autocenzuru. Pobjedu onih negativnih smjernica sistema. Na taj način dozvoljava onome lošemu da prolazi bez otpora. Isključivost je i brat blizanac fašizmima, nacizmina šovinizmima i inim izmima. Još je gora ako je ogrnuta u ruho altruizma i dobrih namjera. Mjenjanje teza. Ako ćemo u borbi za dobro koristiti alate zla, suditi prije nego se dokaže da je kriv, tanka je granica između žrtve i krvnika. Ovo govorim o isključivosti – podseća Goran Bogdan, a o situaciji u koju je dospeo njegov kolega kratko je konstatovao:

– Što se tiče mog kolege Miloša. Miloš kojega ja poznajem ne podržava nikakve genocide. Bože sačuvaj. Daleko bilo – poručio je Goran Bogdan.

Dramaturg, scenarista i filmski kritičar Dimitrije Vojnov čitavu stvar doživljava kao davanje enormnog publiciteta jednoj ulozi i kao PR poraz ugledne televizijske kuće.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “KOLEGE PODRŽALE MILOŠA BIKOVIĆA: Nina Janković, Miloš Acramović, Radoš Bajić, Goran Bogdan uputili podršku”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter