Izvor: Tanjug
05.11.2021 u 16:56
0

„Upotreba čoveka“ NAJBOLJA PREDSTAVA NA FESTIVALU I VRŠCU

Drama „Upotreba čoveka“ prema romanu Aleksandra Tišme, u režiji Borisa Liješevića, osvojila je nagradu za najbolju predstavu na 28. izdanju Međunarodnog festivala klasike – „Vršačka pozorišna jesen“, saopštila je danas direkcija festivala.

Boris Liješević je za tu predstavu osvojio i nagradu za najboljeg reditelja, dok je nagradu „Tomislav Pejčić“ za najboljeg mladog glumca osvojio Dušan Vukašinović za taj komad, koji je premijerno izveden u leto 2020. na otvaranju festivala Novi tvrđava teatar u Čortanovcima.

PROČITAJTE JOŠ:VEČERAS POČINJE „VRŠAČKA POZORIŠNA JESEN“

Dramatizacija romana je realizovana u koprodukciji navedenog festivala, Budva grad teatra, Ist-vest centra Sarajevo i Ujvideki sinhaz – Novosadskog pozorišta.

Selekcija 28. „Vršačke pozorišne jeseni“ omogućila je žiriju posebnost umetničkog izazova i konstruktivnost dijaloga prilikom sagledavanja teatarskih dostignuća koji su oblikovali identitet važne pozorišne manifestacije.

Specijalna nagrada za kolektivnu igru otišla je u ruke celom ansamblu predstave „Falstaf i vesele žene vindzorske“ u režiji Darijana Mihajlovića u produkciji Narodnog pozorišta „Sterija“ iz Vršca, koja je i domaćin festivala.

Reditelj Andrej Boka osvojio je Specijalnu nagradu za – inventivni rediteljski postupak u predstavi „Ožalošćena porodica“ Branislava Nušića, u produkciji Narodnog pozorišta Subotica – Drama na mađarskom jeziku.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje – najbolju mušku ulogu, dobio je Igor Greks za ulogu Ðakona Avakuma u već uspešnoj predstavi „Kus Petlić“ prema drami Aleksandra Popovića, takođe iz NP Subotica – Drama na srpskom jeziku.

PROČITAJTE JOŠ:LANE GUTOVIĆ POSTHUMNO NAGRAĐEN: Ovogodišnji DOBRIČIN PRSTEN pripao pokojnom velikanu

Za isti komad u režiji Milana Neškovića, nagradu za najbolje glumačko ostvarenje – najbolju žensku ulogu zasluženo je osvojila Minja Peković za rolu Milje Bušatlije.

Stručni žiri je sve odluke doneo jednoglasno, a radio je u sledećem sastavu: reditelj Miodrag Dinulović, glumac Zoran Karajić i književnik, dramaturg, upravnik Bitef teatra Miloš Latinović – predsednik žirija.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter