Izvor: HappyBSC
11.05.2020 u 10:51
0

HAPPYBSC DETALJAN VODIČ ZA PUTOVANJE Ovo su uslovi za ulazak u zemlje regiona i EU

Granične rampe u regionu se podižu posle žestokih mera izolacije, a građani Srbije planiraju da putuju. HappyBSC je pripremio kompletan vodič kako i pod kojim uslovima možete da uđete u zemlje bivše SFRJ.

HRVATSKA

Kod ulaska u Hrvatsku za hrvatske državljane se ne sprovodi više mera samoizolacije od 14 dana već im prilikom ulaska granična policija uručuje letak s uputstvima Hrvatskog zavoda za javno zdravlje. Preporučuje se da ograniče kontakte s drugim osobama i da izvan svoje kuće obavljaju samo najnužnije i neodložive poslove tokom 14 dana od dana ulaska u Hrvatsku.

OVO MORATE PROČITATI

MINISTARKA ZORANA MIHAJLOVIĆ OTKRIVA KAD ĆE AVIONI PONOVO LETETI: Evo koje procedure ćete morati da ispoštujete

ISPLATA JEDNOKRATNE POMOĆI DO PRVOG JUNA: Evo kako da uzmete 100 evra

U SRBIJU SA NEGATIVNIM TESTOM NA KORONU ILI SAMOIZOLACIJA: Strani državljani sa posebnom dozvolom

GRAĐANI PODGORICE SINOĆ BRANILI SVETINJE! Šetnja „Tišina slobode“! (GALERIJA, VIDEO)

NA BRAČU REGISTROVANI NOVI SLUČAJEVI ZARAZE: Ukupno 38 pozitivnih na COVID-19

Ako strani državljanin namerava da pređe državnu granicu, mora da zadovolji jedan od sledećih uslova – da ima dokumentaciju kojom dokazuje vlasništvo nekretnine u Hrvatskoj ili plovila, da dolazi na sahranu, da ima pozivnicu poslovnog partnera. Svi ostali strani državljani koji imaju neki poslovni razlog, a nemaju odgovarajuću dokumentaciju svoju nameru ulaska trebaju da najave na imail uzg.covid@mup.hr i u najkraćem roku će im biti odgovoreno. Takve osobe su dužne da svedu kontakte na minimum i da se pridržavaju uputstva o smanjenju rizika od prenosa bolesti tokom 14 dana od dana ulaska u Hrvatsku. Takođe, moraju da mere telesnu temperaturu u jutarnjim satima i ako je viša od 37,2 i ako imaju bilo koje znakove bolesti, trebaju da se telefonom jave izabranom lekaru ili teritorijalno nadležnom epidemiologu. Ta se odluka odnosi samo na države članice EU jer je u skladu s preporukama Brisela zabranjen ulazak iz trećih zemalja na teritoriju Unije do 15. juna.

BOSNA I HERCEGOVINA

Svi građani kada se vrate kući iz inostranstva, moraju da provedu 14 dana pod zdravstvenim nadzorom i ograničenim kretanjem. Svi putnici koji uđu u BiH (stranci i BiH državljani koji se vraćaju kući) popunjavaju upitnik i idu u obaveznu samoizolaciju ili karantin od 14 dana zavisno od mestu prebivališta ili boravišta u BiH – u Federaciji BiH je mera samoizolacije a u Republici Srpskoj karantin.

Veće ministara Bosne i Hercegovine 30. aprila je donelo Odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH kojom je omogućen ulazak u BiH državljanima susednih  zemalja, a koji ulaze radi obavljanja poljoprivrednih radova i imaju poljoprivredno zemljište. Te osobe prilikom ulaska moraju da imaju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika zemljišta o obavljanju radova.

CRNA GORA

Do 18. maja produžena je obustava putničkog međunarodnog prometa, osim najavljenog dolaska crnogorskih državljana, posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava, Operativnom štabu Nacionalnog koordinacijskog tela za zarazne bolesti, uz obavezan smeštaj u karantinu u skladu s rešenjem zdravstveno-sanitarne inspekcije. Dotad je produžena i zabrana ulaska strancima, osim strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, stranim pomorcima u tranzitu koji se ukrcavaju ili iskrcavaju u lukama Bar, Budva, Kotor, Luka Kumbor-Portonovi i Tivat (Gat I i Gat II), kao i strancima koji upravljaju motornim vozilima kojima se obavlja promet robe, uz posebne mere zdravstveno-sanitarnog nadzora.

SAZNAJTE JOŠ 

LETNJE VREME A ONDA TEMPERATURNI ŠOK: Evo šta nas očekuje narednih dana

PRVA LIGA ŠPANIJE U PROBLEMU: Petorica igrača pozitivna na korona virus

GRAĐANI PODGORICE SINOĆ BRANILI SVETINJE! Šetnja „Tišina slobode“! (GALERIJA, VIDEO)

BURNA NOĆ ZA OBRADOVIĆA: Noć proveo u skupštini a Martinović i Božić napolju

BELA KUĆA O NOVOM PAKETU FINANSIJSKE POMOĆI: Novac stiže uz određene uslove

Promet robe za potrebe Crne Gore kao i za tranzit ostaje neometan, uz posebne mere zdravstveno-sanitarnog nadzora, a tranzit stranih pomoraca vrši se uz posebne mere zdravstveno-sanitarnog nadzora. Obavezna je 14-dnevna samoizolacija za sve crnogorske državljane kao i strance koji imaju stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori i dolaze iz inostranstva. Do 1. juna produžava se obustava javnog prevoza putnika u međunarodnom putničkom, železničkom i vazdušnom saobraćaju, osim neredovnog čarter prevoza, organizovanog za povratak crnogorskih državljana u Crnu Goru i stranih državljana u domicilnu državu, uz saglasnost Nacionalnog koordinacijskog tela za zarazne bolesti.

SLOVENIJA

Vlada je 23. aprila donela odluku o nastavku zabrane vazdušnog saobraćaja – zabranjuje se obavljanje međunarodnog avio prevoza putnika iz svih zemalja u Sloveniju, uključujući u okviru Europske unije. Od 12. aprila uveden je sedmodnevni karantin za sve osobe koje ulaze u Sloveniju.

SEVERNA MAKEDONIJA

Vlada u Skoplju je 16. marta donela odluku da se svi granični prelazi zatvaraju za prolaz stranih državljana, osim za ulazak i tranzit kamiona, za predstavnike diplomatskog kora, kao i za druge osobe za koje će Ministarstvo unutrašnjih poslova izdati dozvolu nakon prethodnog mišljenja Glavnog kriznog štaba za koordinaciju, koje će potvrditi da postoji poseban državni ili ekonomski interes. Zatvorena je i međunarodni aerodrom Skoplje.

GRČKA 

Na snazi su ograničenja putovanja u/i iz Albanije, Italije, Severne Makedonije, Španije, Turske, Velike Britanije, Holandije i Nemačke. Grci i državljani EU mogu da uđu u zemlju, ali moraju u 14-dnevni karantin. Do 15. maja građanima zemalja van EU nije dozvoljen ulazak u Grčku, osim u slučajevima nužde koji se odnose isključivo na hitni rad ili porodične razloge.

CENTRALNA EVROPA

Čelnici zemalja EU dogovorili su u utorak putem video-konferencije 30-dnevno ograničenje za ulazak na svojim spoljnim granicama građanima trećih zemalja i uspostavljanje brzih saobraćajnih traka na unutrašnjim granicama kako bi se osigurao normalan protok robe. Ta odluka je u nadležnosti država članica i vlade država članica i bi trebalo da je sprovedui. Evropska komisija, takođe, preporučila je ukidanje blokade na unutrašnjim granicama. Komisija je predložila i privremena ograničenja putovanja koja nisu neophodna u EU osobama iz trećih zemalja, a da se ograničenja ne primenjuju na državljane trećih država koje legalno rade u EU-u i na članove njihovih porodica te na državljane EU-a koji se vraćaju kući iz trećih zemalja. Iz toga su izuzeti lekari, naučnici i prekogranični radnici.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter