Izvor: morski.hr
21.04.2023 u 12:26
0

PANIKA: Jadransko more PUNO PIJAVICA? VIDEO

Kod Šolte je uočena morska pijavica

Kod Šolte je uočena morska pijavica – poznata i kao živi fosil. Parazitira na mnogim drugim vrstama riba, ali i morskim sisarima. Mresti se jednom u životu u slatkoj vodi. Umesto na ribu, pre par dana se riba uhvatila za krmu broda.

„U reke (Cetina, Neretva, Bojana) ulaze poput lososa da bi se mrestile i uginule nakon mresta. Kao larve žive više godina zakopane u mulju reka gde se hrane organskim česticama. Kada se preobraze u odraslu životinju plivaju morem u potrazi za ribama ili dupinima za koje će se zalepiti i sisati im krv“, napisao je Pero Ugarković s Instituta za okeanografiju u Splitu, u Fejsbuk grupi Živi svet Jadranskog mora.

Već su pre zabeleženi slučajevi kad bi se morska pijavica priljubila uz brod. Tako je morska zmijuljica na brodu viđena u avgustu 2019. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter