Izvor: blic
13.04.2024 u 08:36
0

STRAŠNA PRTENJA ZA SRBIJU: Ne ignosrišite upozorenja stručnjaka

Posle prošlogodišnjeg leta koje je bilo izuzetno toplo, zatim najtoplije jeseni i zime i oborenih više mesečnih i dnevnih temperaturnih rekorda, usled očiglednog uticaja klimatskih promena, leto 2024. godine moglo bi da bude upisano na listu ekstremno toplih sa temperaturama od preko 40 stepeni!

Međutim, ono što zabrinjava nisu samo temperature vazduha već i više ekstremnih pojava koje mogu da budu pogubne ne samo po imovinu i poljoprivredne plodove već i živote ljudi i životinja, a to su oluje, jake i razorne, poput tornado, pijavica, takozvanog “pustinjskog đavola” i superćelijskih oluja koje smo imali prilike da doživomo tokom prošlog leta i uverimo se da nisu nimalo bezazlene

Kada se govori o mogućnostima pojava tornada i iznad Srbije, Pejanović napominje da nekoliko uslova treba da bude ispunjeno za to, a to je da postoji :

  • temperaturni gradijent sever-jug
  • da bude izražen na visinama 5-10 kilometara
  • da se u okviru takvih sistema pojavljuju mlazne struje, zone sa izrazitom kinetičkom energijom horizontalnog vetra
  • da u prizemlju imamo pregrejan vazduh
  • da bude obezbeđeno prisustvo vodene pare

– Često onda imamo i prisustvo grada na površini. A kada pričamo o klimi u budućnosti ona će se i dalje zagrevati, jer ne uspevamo da napravimo sistem na globalnom nivou za smanjenje gasova sa efektom „staklene bašte“, tako da će doći do daljeg povećanja temperature, i daljeg povećanja vodene pare u samom vazduhu. Međutim, kako se severni krajevi više zagrevaju nego južni, zbog klimatskih promena ne možemo da kažemo da ćemo imati povećani broj superćelijskih nepogoda, mezociklona koje često prate i tornada u prizemlju. Dakle, zbog tog razloga ne bi trebalo da bude povećanja ovakvih nepogoda, ali zbog povećanja sadržaja vodene pare imaćemo povećanu konkvektivnu energiju i kada se i dese retki slučajevi superćelijskih oluja možemo imati i veće brzine, odnosno, pridužena tornada – kaže Goran Pejanović.

U našem regionu češće su pijavice

Kod nas su češće zabeležene pojave pijavice iznad mora ili trombe iznad kopna, ali to su zone od nekoliko metara ili desetine metara, a velika prava tornada idu i po nekoliko stotina metara u prečniku ili čak nekoliko kilometara.

Upravo zbog toga se to dešava što imamo dovoljno vodene pare. U Beogradu se u zadnjih 30 godina količina vodene pare u vazduhu povećava sa 12 grama po kubnom metru na 15, tako da taj uslov povećane količine vodene pare će biti sve izraženiji kako nam se klima menja – poručio je klimatolog Goran Pejanović.

I Srbija na udaru razornih tornada

I naš čuveni klimatolog Vladimir Đurđević je izjavio da će se u narednih 30 godina klima promeniti u istoj meri u kojoj se promenila u zadnjih 150 godina i da je sasvim realno da se i Srbija nađe na udaru razornih tornada, sličnim onom koji je pre nekoliko godina pogodio Češku.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter