Izvor:
07.11.2016 u 16:11
0

Afera „Indeks“ nije dobila epilog ni nakon devet godina: Sud traži pritvor za bivšeg dekana Pravnog fakulteta iz Kragujevca

Suđenje profesorima Pravnog fakulteta u Kragujevcu koji su optuženi zbog korupcije nastavlja se 15. novembra pred Višim sudom u Smederevu. U međuvremenu, Tužilaštvo je zatražilo pritvor za profesora Predraga Stojanovića, bivšeg dekana koji godinama – pravdajući se bolešću – odlaže dolazak na saslušanje.

Inače, posle devet godina jednog od najmasovnih suđenja u istoriji srpskog pravosuđa, izvođenje dokaza Višeg tužilaštva je pri kraju, a sud je poslednja ročišta – na kojima se emituju audio i video-snimci iz istrage – po zahtevu branilaca jedne od učesnica u postupku, zatvorio za javnost uz objašnjenje da se čuva privatnost optuženih. Kako god bilo, pregledana je polovina, a na narednim ročištima bi trebalo da se obradi i ostatak zapisa koje je tokom istrage snimio prikriveni islednik…

Podsetimo, zahteve optuženih i njihovih branilaca o tome da se ovi dokazi ne koriste pred licem pravde Apelacioni sud je odbio.

Isto tako, suđenje je počelo 2008, praktično tek iz osmog pokušaja – zbog osporavanja nadležnosti, i brojnih zahteva za izuzeća suda, sudije, tužilaca… Sud naspram sebe ima veliki broj optuženih, ali i pravnički konglomerat, pa se veće protiv odugovlačenja bori nalaganjem privođenja, veštačenjima, kažnjavanjem, pa čak i razdvajanjem postupka u odnosu na pojedince, kada se ne pojave.

"PREPOLOVLjENA" OPTUŽNICA

Prvobitno je 87 optuženih trebalo da odgovara za 159 krivičnih dela: 114 primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja. U međuvremenu, postupci protiv pojedinih su obustavljeni zbog odustanka tužioca, smrti i zastarelosti, pa se lista optuženih svela na 44, pri čemu optuženi profesori i dalje predaju, a neki su i napredovali. Podsetimo, optužnica ih tereti da su pozitivne ocene navodno naplaćivali od 500 do 1.000, a diplome 12.000 do 16.000 evra.

Novosti.rs
Foto: Novosti

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter