Izvor: Tanjug
10.10.2023 u 22:27
0

DIREKTOR KRIVIČNOG ODELJENJA TUŽILAŠTVA: Optužnica protiv Vladimira K. detaljna, jasno je šta se desilo

Rukovodilac Krivičnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nikola Uskoković rekao je da je danas da optužnica protiv Vladimira K. oca dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ ubio devet vršnjaka i čuvara, vrlo detaljna i da je nakon pet meseci rada na predmetu dobijena jasna slika o tome šta se dogodilo na dan tragedije, kao i u periodu pre toga.

PUCAO NA POLICIJU: U Zrenjaninu uhapšen osumnjičeni za napad na policajca

On je za  rekao da je optužnica protiv Vladimira K. sveobuhvatna i da je napisana na 267 strana.

„Sam dispozitiv optužnice ima 14 strana. Dispozitiv je opis onoga što se okrivljenima stavlja na teret, odnosno opis dela iz kojeg proizlaze zakonska obeležja, konkretno krivičnog dela koja se okrivljenima stavljaju na teret“, objasnio je Uskoković.

Uskoković je podsetio i da su majka dečaka Miljana K. radnik streljane, instruktor i odgovorno lice neposredno optuženi, što, kako je pojasnio, znači da podaci i činjenice do kojih je Tužilaštvo došlo u istrazi koju je vodilo daju dovoljno osnova za neposredno podnošenje optužnice.

„Tužilaštvo smatra da već sada postoji opravdana sumnja da su oni izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret i zbog toga je bez sprovedene istrage podignuta protiv njih optužnica“, naveo je Uskoković.

On je rekao i da će maloletni K.K. i u daljem toku postupka imati status svedoka, navodeći da sve pogađa to što on u postupku ne može da ima procesnu ulogu koji bi trebalo da ima, shodno onome što je učinio.

„Ono što je dobro poznato u javnosti to je da se radi o krivično neodgovornom licu. On je u ovom postupku imao u toku istrage status svedoka, i taj status će imati i u daljem toku postupka, na glavnom pretresu.

Dakle, u optužnici koja je podneta, on je predložen za ispitivanje u svojstvu svedoka na glavnom pretresu“, pojasnio je on. Kada je reč o predlogu Tužilaštva da se isključi javnost tokom glavnog pretresa, Uskoković navodi da je jasno o kako se osetljivom predmetu radi. „Sama ta činjenica da imamo veliki broj maloletnih lica koje imaju svojstvo oštećenog, da su maloletna lica žrtve ovog krivičnog dela, da se izuzetno veliki korpus dokaza koji treba da budu izvedeni na glavnom pretresu upravo odnosi na ta maloletna lica, uključujući i njihovo ispitivanje“, naveo je on.

Na pitanje da li je ovo za Tužilaštvo bio najteži zločin, Uskoković poručuje da je reč o nezapamćenoj tragediji i samim tim nezapamćenom krivično-pravnom događaju.

Dodao je da porodice čuvara i nastavnice treba da budu svesne da imaju heroje u svojoj porodici, a da roditelji dece treba da znaju da su oni roditelji heroja. „S druge strane, mi imamo roditelje ubice i njima će se suditi, i mislim da je to jasna poruka Tužilaštva“, rekao je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter