Izvor:
06.02.2017 u 15:18
0

Nastavak suđenja NARKO BOSU: Produženo KRIVIČNO DELO kod neovlašćene proizvodnje i prometa opojnih droga!

Ponovljeno suđenje Darku Šariću i ostalim optuženim za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu nastavlja se sutra u Specijalnom sudu u Beogradu.

Na početku ponovljenog suđenja Šarić i svi ostali su negirali dela za koja se terete, dok je tužilaštvo ostalo pri svojim optužbama i predloženim dokazima.

Osim Šarića, suđenje se ponavlja i prema Željku Vujanoviću, Nenadu Novakoviću, Bošku Nediću, Nikoli Dimitrijeviću, Živku Sidinskom, Bobanu Stojilkoviću, Marku Daboviću, Mihailu Ðokoviću, Darku Tošiću i Borislavu Tunjiću.

Ponovo se sudi i optuženima koji su u bekstvu Goranu Sokoviću, Rodoljubu Raduloviću, Marku Pandrcu, Nebojši Sretenoviću, Marku Račiću i Vladimiru Račiću, Petru Obradoviću i Milovanu Milovcu, kao i svedocima saradnicima Drašku Vukoviću, Radanu Adamoviću i Nebojši Joksoviću.

Šarić jedini iz grupe optuženih koji se nalazi u pritvoru, dok se ostali, koji nisu u bekstvu, brane sa slobode.

Prvostepenom presudom, koja je ukinuta, Šarić je bio osuđen na 20 godina zatvora, a ostali na višegodišnje zatvorske kazne.

Bojan Stanojković, Darko Gazdić i Aleksandra Mašić su pravosnažno oslobođeni optužbi u tom procesu, jer je Apelacioni sud u odnosu na njiih potvrdio prvostepenu presudu, dok je devetoro optuženih za pripadništvo Šarićevoj grupi ranije osuđeno na osnovu sporazuma o priznanju krivice i trajno im je oduzeta sporna imovina.

Šarić se predao srpskim vlastima 18. marta 2014. godine od kada se nalazi u pritvoru. Pre toga je od početka postupka u oktobru 2009. godine, bio u bekstvu.

Proces se vodi po šest spojenih optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Serbia: Prosecutors Pursue Fresh Indictment Against Darko Saric https://t.co/l5moTqUCvX pic.twitter.com/UT1IQKAkbW

— Belgrade Serbia (@BelgradeSeRRbia) January 20, 2017

Prema optužnici, članovi Šarićeve organizovane kriminalne grupe međusobno su komunicirali preko SMS poruka i šifrovanih telefonskih brojeva, mada su im policija i domaće i strane tajne službe ušle u trag, pa je prvo hapšenje ove grupe usledilo u Urugvaju 15. oktobra 2009. godine i istovremeno u Srbiji u akciji "Balkanski ratnik".

Prema stavu Apelacionog suda koji je ukinuo prvostepenu presudu, Specijalni sud će u presudi nakon ponovljnog suđenja morati da iznese jasne razloge povodom pravnog pitanja u vezi mogućnosti primene instituta – produženog krivičnog dela kod neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Pored toga, moraće da konkretizuje radnje okrivljenih ponaosob, kao i korišćenje presude na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela.

U Specijalnom sudu u Beogradu Šariću se u posebnom postupku sudi zbog optužbi za pranje para u Srbiji ubacivanjem novca stečenog krijumčarenjem kokaina u legalne tokove.

Šarić i još 17 okrivljenih u tom procesu terete se za pranje oko 22 miliona evra.

Nedavno je protiv Šarića podignuta još jedna optužnica u osnovnom tužilaštvu i to zbog falsifikovanih hrvatskih dokumenata na ime Tomislav Savatović.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter