Izvor:
15.02.2019 u 10:59
0

RAT, GLAD I NEDOSTATAK ZDRAVSTVENE NEGE: U svetu godišnje umre 100.000 beba!

U svetu godišnje umre 100.000 beba zbog rata i posledica ratnih dejstava kao što su glad, oštećene bolnice, nedostatak zdravstvene nege, uskraćena humanitarna pomoć.

To je jedan od podataka iz novog izveštaja "Stop ratu protiv dece" međunarodne organizacije "Save the Children", koja radi u 120 zemalja širom sveta.

U izveštaju se navodi da je najmanje 550.000 beba, u proseku 100.000 godišnje, izgubilo život kao posledica oružanih konflikata u periodu između 2013. i 2017. godine u 10 zemalja najgore pogođenih sukobima.

Da nisu živela u područjima zahvaćenim ratom, ova deca bi najverovatnije bila živa. Ako se u obzir uzme starosna grupa dece do pet godina, procenjuje se da je u pomenutim državama zbog konflikata život izgubilo najmanje njih 870.000 dece – poručuje organizacija "Save the Children".

Zemlje u kojima su konflikti imali najveće posledice po decu su Avganistan, Jemen, Južni Sudan, Centralnoafrička Republika, Demokratska Republika Kongo, Sirija, Irak, Mali, Nigerija i Somalija.

U toj organizaciji navode da je u istom, petogodišnjem periodu, u istim državama u konfliktima život izgubilo oko 175.000 boraca.

Organizacija je u izveštaj uključila više od 20 preporuka za vlade i druge uticajne organizacije kojima je cilj da obezbede da su deca zaštićena u ratu ili konfliktu.

Među preporukama su potpisivanje Deklaracije o bezbednim školama, uspostavljanje minimalne granice od 18 godina za vojno regrutovanje, izbegavanje upotrebe eksplozivnog oružja u naseljenim područjima, kao i veća kontrola trgovine oružjem.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter