Izvor: JJ / BSC Happy Portal
08.05.2023 u 14:15
0

ŠTA POVEZUJE MARKA MILJKOVIĆA MESARA I DEČAKA UBICU IZ ŠKOLE „VLADISLAV RIBNIKAR“? Jezivo podudaranje

Postoji više nego jezivo podudaranje između dvojice aktera najmonstrouznijih zločina u novijoj srpskoj istoriji.

Marko Miljković – Mesar i maloletni masovni ubica K.K. definitivno su poljuljali većinu stereotipa vezanih za krimogeno ponašanje i tipsku predoodređenost za izvršavanje najtežih krivičnih dela.

U njihovim porodicama nema socijalne nestabilnosti, istorije nasilja, sistematskog nedostatka obrazovanja i osnovnih uslova za život. Oni nisu deca ulice, deca koja su se selila od hranitelja preko institucija za socijalnu zaštitu do popravnih domova.

Obojica su iz dobrostojećih porodica, roditelji su im obrazovani i nisu trpeli nijedan vid disfunkcionalnosti.

Međutim, osim ovih trivijalnih sličnosti, postoji i jedna sasvim bizarna. Naime, očevi su i Marka, ali i K.K. vodili u streljanu još kao dvanaestogodišnjake, i od obojice stvorili ljubitelje vatrenog oružja i dobre strelce.

Kriminolog i klinički psiholog Dobrivoje Radovanović, smatra da je ovaj momenat i presudan za sociopatsku strukturu ličnosti.

„Jako je opasno kada se idividua u tom adolescentskom periodu smatra odbačenim. To je prva stvar. U tom osetljivom dobu osoba se polako odvaja od primarne porodice i teži da se prikloni nekoj grupi istomišljenika.

U istom ovom periodu dolazi i kod većine dečaka do želje da imaju kontakt sa vatrenim oružjem. Nekada to bude potaknuto sportskim ambicijama, ali u većini slučajeva to je satisfakcija za osećaj sile i nadmoći. U suštini, to je jedan input tinejdžeru da probleme može rešavati agresivno i nasilno.

Zato je neophodno pre svega, ako neko ima dete u tim godinama da oružje bude sklonjeno tako da tinejdžer ne može da ga locira, a zatim i zaključano i naravno, odvojeno od municije.“

Radovanović se slaže da gestom kojim dete upućujemo na rešavanje napetosti kroz oružje stvaramo nenormalnu sliku u tinejdžerskoj percepciji, gde konflikti sa drugim grupama ili odbacivanje od iste mogu biti rešeni tim putem.

Mup printscreen

 

„Prvo i osnovno je da se maloletnim licima onemogući kontakt sa oružjem u bilo kakvim okolnostima, kao i pristup streljani. To je presudno. Mislim da je zakonom mora biti pod hitno onemogućeno da maloletnici imaju pristup streljani i oružju, a i kad napune 18 godina treba voditi računa o tome koja je svrha učenja rukovanjem oružjem. Da li je to sport, profesija ili nešto treće. U svakom slučaju bez nadzora stručnog lica niko ne sme da bude u streljani, moje je mišljenje.“

Svojevremeno dok ste komentarisali slučaj Marka Miljkovića Mesara i Veljka Belivuka, rekli ste da omogućavanje pristupa oružju tinejdžerima koji imaju negativne crte ličnosti, dovodi do toga da ta osoba postane kompletni psihopata. Da li je primer K.K. koji je napravio masakr u osnovnoj školi „Vladimir Ribnikar“ upravo to dokazao?

„Apsolutno da, nažalost.“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter