Izvor:
28.10.2019 u 17:49
0

STARA PLANINA POD PLAMENOM: UGROŽEN rezervat prirode!

Predrag Marić, načelnik sektora za vanredne situacije apelovao je da se prestane sa spekulacijama u vezi s požarom koji je izbio juče oko 13 časova u mestu Vražja glava na Staroj planini i zahvatio suvu travu i rastinje.

– Napominjem još jednom da nema ugroženog stanovništva, niti objekata, i da su na terenu sva raspoloživa sredstva i ljudstvo Sektora za vanredne situacije koji rade na lokalizaciji požara – naveo je Marić u saopštenju koeje je dostavljeno medijima.

On ističe da trenutno ne postoje uslovi za gašenje iz vazduha zbog zadimljenosti, te samim tim ni za angažovanje letelica u gašenju požara.

Kako je naveo, u intervenciji na izuzetno nepristupačnom terenu trenutno učestvuje 57 vatrogasaca-spasilaca iz Vatrogasno-spasilačkih jedinica Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica, Niš, Zaječar, Leskovac, Smederevo, Pančevo i Beograd sa 20 vozila.

Vetar koji duva otežava gašenje vatre, koja se proširila na srpsku stranu planine, ka delu poznatom kao Vražja glava, pišu pojedini portali.

Kako je za Južne vesti rekao Miljan Stojanović iz Toplog Dola, naselja koje se nalazi na Staroj planini, požar se i dalje širi planinom.

Građani su ranije javili da je vatra stigla do četinara i da gori čak i strogi rezervat prirode na obroncima Stare planine, Arbinje.

Vatra, naveli su, dostiže visinu i do 50 metara.

Štab za vanredne situacije Pirota saopštio je povodom velikog požara na Staroj planini da za sada imovina i stanovništvo nisu ugroženi, a izvršeno je i helikoptersko izviđanje veoma nepristupačnog terena koji je zahvaćen požarom.

– Povodom požara na Staroj planini, iz pravca susedne Bugarske, Štab je stupio u kontakt sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije, koji je intervenisao na području Stare planine. Izvršeno je helikoptersko izviđanje, angažovane su sve raspoložive snage za gašenje požara iz Pirota i drugih gradova Srbije – kaže se u saopštenju.

Vatra je tokom noći pretila da zahvati stanište autohtone smrče Arbinje, deo koji je pod najvećim stepenom zaštite, ali su vatrogasci tokom cele noći borbe sa vatrenom stihijom uspeli da spreče širenje požara na ovaj deo Stare planine.

Izvor: b92.net
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter