Izvor: telegraf.rs
29.01.2024 u 12:34
0

STOP ZA JAVNOST: Zatvoreno suđenje roditeljima dečaka-ubice iz „Ribnikara“

Krivični postupak protiv Vladimira Kecmanovića i Miljane Kecmanović, oca i majke dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masovno ubistvo u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, kao i protiv dvojice radnika streljane u koju je dečak išao sa ocem, počeo je danas u Višem sudu u Beogradu i javnost je isključena.

Sudija je u obražloženju naveo da se javnost isključuje radi zaštite intresa maloletnih lica jer je kritičnog dana ubijeno 9 maloletnika, povređeno 6, a ugrožena je lična bezbezdnost za njih 11.

SUĐENJE DEČAKU UBICI I NJEGOVIM RODITELJIMA: Porodice ubijene dece stigle u Viši sud, susreti bili veoma dirljivi

„Suđenje se zatvara za javnost zbog privatnosti učesnika u postupku, oštećenih u svojstvu svedoka. Prisustvo ročištima dozvoljava se stučnoj jvnosti. Svi koji budu psiustvovali suđenju dužni su da sve što čuju čuvaju kao tajnu, a odavanje te tajne je krivično delo“.

Podsetimo, na početku, tužilac Nikola Uskoković zatražio je isključenje javnosti.

Branilac Kecmanovića Borivoje Borović usprotivio se isključenju javnosti. Svo četvoro optuženih su se složili da ne bude zatvoreno za javnost.

– Tužilac je dao paušalne razloge, bez obrazloženja za iskljucenje javnosti. Veće mora da bude svesno da su maloletnici pozvani da svedoče kao oštećeni. Odbrana im u predistražnom postupku nije i neće postavljati pitanja. Ne postoji razlog za isključenje javnosti. Zamislite da se oni ovde opet traumiraju kao u istrazi. U parničnom postupku su već davali iskaze i punomoćnici su davali izjave za medije. Javnost mora da bude obaveštena o svemu i ne treba ništa da se krije. Ne postoji nijedan zakonski razlog za isključenje javnosti – rekao je Borović pred sudom.

Podsetimo, ocu dečaka je optužnicom na teret stavljeno izvršenje krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti, majci Miljani na teret je stavljeno izvršenje krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, dok je okrivljenima R. I. i N. M. na teret stavljeno izvršenje po jednog krivičnog dela davanje lažnog iskaza.

Tužilaštvo je tražilo da Vladimiru Kecmanoviću bude produžen pritvor, a on je i produžen za još 30 dana, kao i da bude osuđen na maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora. Kada je u pitanju majka dečaka, zatraženo je da ona bude osuđena na dve godine i šest meseci zatvora.

Tužilaštvo je za radnike streljane tražilo po tri godine zatvora.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter