Izvor: Kosovo Online
17.11.2023 u 17:17
1

ODIHR ZAPOČEO MISIJU ZA POSMATRANJE IZBORA U SRBIJI: Misijom rukovodi ambasador Albert Jonson

Kancelarija OEBS-a za demokratske i ljudska prava (ODIHR) započela je danas misiju za posmatranje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji raspisanih za 17. decembra, nakon zvaničnog poziva vlasti.

Misiju predvodi ambasador Albert Jonson, a čini je tim od 11 međunarodnih stručnjaka sa sedištem u Beogradu i 30 „dugoročnih“ posmatrača, koji će od 21. novembra biti, po parovima, raspoređeni širom zemlje.

Jonson je u razgovoru sa novinarima najavio da će ODIHR zatražiti 250 „kratkoročnih“ posmatrača, koji će doputovati neposredno pre izbora.

Misija će pratiti i oceniti sprovođenje izbora u skladu sa obavezama OEBS-a i drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore, kao i sa nacionalnim zakonodavstvom, dodao je on.

MILOŠ VUČEVIĆ: Izbori 17. decembra nisu izbori za mandate, već za opstanak države

Naglasio je da će posmatrači pažljivo pratiti sve aspekte izbora, uključujući predizborne i postizborne događaje.

Konkretne oblasti u fokusu su implementacija zakonskog okvira, vođenje kampanje, uključujući i društvene mreže, kao i rad izborne administracije na svim nivoima, te rešavanje izbornih sporova i medijsko praćenje.

Posmatrači će takođe proceniti sprovođenje prethodnih izbornih preporuka ODIHR-a, dodao je Jonson.

Sastanci sa predstavnicima državnih organa, političkih partija, civilnog društva, medija i međunarodne zajednice čine sastavni deo posmatranja.

Na dan izbora, misija ODIHR-a udružiće napore sa delegacijama Parlamentarne skupštine OEBS-a, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Evropskog parlamenta da posmatra otvaranje biračkih mesta, glasanje, brojanje glasačkih listića i tabelarni prikaz rezultata.

Dan nakon izbora, preliminarni nalazi i zaključci misije biće predstavljeni na konferenciji za novinare, a konačni izveštaj sa ocenom celokupnog izbornog procesa i preporukama biće objavljen nekoliko meseci nakon procesa.

Jonson je objasnio da je posmatračka misija uspostavljena na poziv ministra spoljnih poslova, i da je rad počeo sastankom sa šefom srpske diplomatije i konferencijom za novinare.

„Tokom našeg rada pored sastanka sa ministrom spoljnih poslova i Republičkom izbornom komisijom, obavićemo razgovore i sa drugim zvaničnicima na svim nivoima, medijima, kao i civilnim društvom“, ukazao je on.

Na pitanje o ulozi posmatračke misije istakao je da je ona u posmatranju izbornog procesa bez mešanja.

„Naša uloga je da pružimo tehničku procenu procesa. To radimo na osnovu naše metodologije“, rekao je Jonson.

Na pitanje da li su u posmatranje uzeti u obzi ranije neregularnosti, islandski diplomata je istakao da se svaki izbori prate pojedinačno.

Na pitanje da li će glasači na Kosovu i Metohiji imati mogućnost da predaju svoj glas, Jonson je rekao da to nije pitanje za posmatračku misiju.

„Nije za nas pitanje da li će se to desiti ili ne. Ne dajemo komentare u vezi sa tim. To nije pitanje za nas“, dodao je on.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ODIHR ZAPOČEO MISIJU ZA POSMATRANJE IZBORA U SRBIJI: Misijom rukovodi ambasador Albert Jonson”

  1. To treba isterati iz Srbije,,,,dobivaju plate po 100 i 200 hiljada eura da vršljaju po Srbiji i sličnim državama !!! Euro poslanci sa balkana imaju platu od 25 do 35 hiljada eura !!! Lajnova ima oko 70 do 150 hiljada eura itd….TOGA SE TREBA OTARASITI ŠTO BRŽE JE MOGUĆE DRAGA NAM SRBIJO !!!!!

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter