Izvor:
02.12.2016 u 19:03
0

RADIO TELESKOP U RUSIJI DOBIO SIGNAL IZ SVEMIRA: Po prvi put u istoriji JAVILI SE VANZEMALJCI!

Radio-teleskop u Rusiji zabeležio je snažan signal iz svemira iz pravca zvezde HD164595, udaljene 95 svetlosnih godina od Zemlje

Iako je teleskop RATAN-600 uhvatio signal još prošle godine, to je tek sad obelodanjeno i uzbudilo je naučnike.

“Niko ne tvrdi da je reč o vanzemaljskoj civilizaciji, ali to svakako treba istražiti”, kaže Pol Glister, autor portala Centauri Dreams, koji se bavi istraživanjem dubokog svemira.

Zvezda iz čijeg pravca je signal došao ima najmanje jednu planetu. Stručnjaci se ograđuju da je još rano spekulisati o značenju signala i izvoru odakle je došao, ali kažu da je dovoljno “izazovan” da naučnici koji rade na teleskopu žele da stalno nadziru svemir.

“Ako je reč o izotropskom svetlosnom snopu, mogla bi da ga pošalje samo civilizacija tipa Karadšev II”, navodi Glister. Kardašev je skala tehnološkog razvoja civilizacije koju je predložio ruski astronom Nikolaj Karadšev, a tip II znači da može da upotrebljava energiju cele zvezde u čijoj se blizini nalazi. Tip III, na primer, može da koristi energiju cele alaksije, a tip I samo energiju koja sa zvezde stiže na njihovu planetu.

A ako se radi o uskom signalu fokusiranom na naš solarni sistem, onda je to tehnologija koja je dostupna civilizaciji tipa Kardašev I, bliskoj našim mogućnostima”, dodaje on.

Ovaj signal, zabeležen na frekvenciji od 11 gigaherca, biće jedna od tema na skorašnjem simpozijumu uglednih astronoma u meksičkoj Guadalahari. Ali neki stručnjaci smatraju da se ne treba prerano radovati, jer postoji mogućnost da se radi o nekom obliku komunikacije između određenih satelita u Zemljinoj orbiti i “stanica” na površini.

Svakako bih pratio o čemu je reč, ali ne bih celu priču preuveličavao jer se potencijalno radi o nečem što je vojnog porekla”, smatra Nik Santzef, astronom Univeriteta Teksasa.

Trećeoko.rs
Foto:Twitter/dailygalaxy

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter