Izvor: Sputnjik
01.07.2023 u 08:15
0

OTKRILI NAJTRAŽENIJI ZVUK U SVEMIRU: „Uređaj“ galaktičkih razmera detektovao TUTNJAVU KOJA SE ŠIRI SVEMIROM I POTRESA GALAKSIJE

Službeno je potvrđeno – naučnici su pomoću „uređaja“ galaktičkih razmera otkrili „najtraženiji zvuk u svemiru“, pozadinsku gravitacijsku tutnjavu koja se širi svemirom i potresa galaksije, zvezde i signale koji njime putuju.

Naučni timovi iz SAD, Evrope, Australije i Indije objavili su rezultate svojih višegodišnjih istraživanja na tu temu u nekoliko naučnih radova. U istraživanju je učestvovalo stotinak naučnika iz 12 zemalja.
 – Poslednjih 15 godina radimo na misiji potrage za niskofrekventnim šumom gravitacijskih talasa koji odzvanja svemirom i prolazi kroz našu galaksiju, izobličujući prostor-vreme na merljiv način – rekao je na pres-konferenciji predsednik američkog NANO-Grav tima, astrofizičar Stiven Tejlor sa Univerziteta Vanderbilt.
 – Jako smo srećni što možemo da objavimo da su naš trud i rad urodili plodom i da imamo uzbudljive dokaze o ovom pozadinskom šumu gravitacijskih talasa – dodao je Tejlor.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter