Izvor: TELEGRAF.RS
21.09.2023 u 08:52
0

PRVI NA SVETU: Filet lososa odštampan na 3D printeru stigao na rafove (VIDEO)

Različite vrste hrane već se prave pomoću trodimenzionalnog štampača, ali je ovo prvi put da je to došlo do industrijskog nivoa.

Odštampana alternativa za filet lososa, nazvava „filet – inspirisano lososom“, prodaje se u austrijskim prodvnicama, pa se smatra se prvom hranom nastalom na 3d štampačima koja je stigla do polica supermarketa, javio je IFLScience.

– Ovo je prekretnica u industrijskoj 3D štampi hrane, započinjemo kreativnu revoluciju u industriji hrane, eru u kojoj se hrana proizvodi u skladu sa potrebama potrošača – rekao je Robin Simsa, izvršni direktor kompanije „Rivo fuds“.

Kao i neke druge zamene za meso, i ova zamena za losos napravljena je od mikoproteina, koji se dobijaju od filamentoznih gljiva. Što se tiče nutrijenata, proizvod ima veliki broj vitamina, pa čak i omega-3 masne kiseline. Smatra se da ima i visok sadržaj proteina sa oko 9,5 grama na 100 grama proizvoda, mada je to upola manje nego što je sadržaj proteina u pravom mesu lososa.

JEZIVO! „LEČIĆEMO VAS VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM!“ MARK ZAKERBERG predstavio POSEBAN RAČUNARSKI SISTEM

Istraživači već godinama rade na razvoju 3D odštampane hrane i do sada su se pojavljivali razni odštampani proizvodi za ishranu, ali dosad to nije stiglo do industrijskog nivoa.

Različite kompanije već najmanje jednu deceniju rade na razvoju različitih tipova mesa iz laboratorije, neke kako bi smanjile zagađenje koje se proizvodi tokom poljoprivredne proizvodnje, druge kako bi napravile vegansku alternativu za pravo meso. Prva proba goveđeg burgera uzgojenog u laboratoriji organizovana je 5. avgusta 2013, a već od 2020. meso iz epruvete prodaje se u Singapuru i Izraelu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter