Izvor:
30.09.2019 u 08:37
0

IMENOVAN NOVI DIREKTOR KCB-a: Nagrađivani baletan prvi čovek Kulturnog centra Beograda!

Poznati srpski baletski umetnik Aleksandar Ilić odlukom Skupštine grada imenovan je za direktora Kulturnog centra Beograda, šaopštili su iz KCB.

Ilić je Prvi solista baleta Narodnog pozorišta, koreograf, umetnički direktor BELEF festivala, osnivač i profesor Instituta za umetničku igru.

Baletsku karijeru započeo je u Narodnom pozorištu u Beogradu 1998. godine, a kao koreograf, debitovao je 1999. godine.

Tokom karijere sarađivao je s velikim brojem domaćih i inostranih koreografa.

Njegove koreografije izvode se u Srbiji i region, a svetski uspeh postigao je u postavci opere Don Ðovani u režiji Aleksandra Nikolića, koja je izvedena u Bostonu (SAD) ove godine.

Diplomirani komunikolog i magistar koreografije, a magistarski rad odbranio na Konzervatorijumu za muziku i ples Laban u Londonu.

Pokretač je mesečne publikacije za umetničku igru Stepart.

Objavio je nekoliko knjiga poezije, napisa o umetničkoj igri i recezent je stručnih knjiga o plesnoj umetnosti.

Po njegovom projektu "Plesni teatar Gospođe" snimljen je dokumentarni film autorke Anite Panić pod nazivom "Gospođe u najboljim godinama" 2016. godine.

Jedan je od osnivača i predsednik od 2009. godine Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije i utemeljivač Nagrade Terpsihora koja se dodeljuje srpskim umetnicima u polju umetničke igre.

Dobitnik mnogih priznanja Narodnog pozorišta u Beogradu, grada Beograda, dve Nagrade Dimitrije Parlić, Zlatne značke kulturno prosvetne zajednice Srbije, Nagrade Ujedinjenih Nacija – Muzički Ambasador, Stenway Hall u Njujorku, Specijalne nagrade Universal Artist festivala u Bostonu i Nagrade za životno delo Filip Višnjić.

Osnivač je Međunarodne platforme Balkan Dance Project koja okuplja i umrežava umetnike na prostoru Balkana i bivše Jugoslavije.

Jedan je od osnivača Baletske škole u Gračanici i rukovodilac Međunarodnog letnjeg kampa za umetničku igru u Vranju.

On je 2015. godine izabran u zvanje vanrednog profesora za užu naučnu oblast Dramske i audiovizuelne umetnosti.

Aleksandar Ilić je na poziciji direktora Kulturnog centra Beograd, zamenio dosadašnju direktorku dramaturga Gordanu Goncić, koja je preuzela funkciju zamenika sekretara za kulturu grada Beograda.

Odluka je doneta na sednici 27. septembra.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter