Izvor:
10.11.2019 u 15:53
0

PRVI PUT U SRBIJI: Šobajićeve slike izložene u VALJEVU! (FOTO)

U Modernoj galeriji Ljube Popovića u Valjevu izložene su slike Miloša Šobajica donete iz Pariza i prvi put predstavljene u Srbiji.

"Slike sedamdesetih", prema mišljenju mnogih likovnih kritičara najbolji su period stvaralaštva Miloša Šobajića, a izlagane su samo u Americi i Francuskoj.

Sakupljene od privatnih kolekcionara u Parizu, posle pola veka izložene su u Modernoj galeriji u Valjevu.

Na svih 17 slika je mnoštvo detalja kojih će se umetnik kasnije oslobađati.

Marija Đurić, istoričarka umetnosti kaže da su to detalji razbacani po celim slikama, to je jak kolorit, s obzirom da on kasnije prelazi na neku crvenu i tamniju fazu.

– Ovde vidimo te jake boje, jake detalje, mnogo figura – rekla je ona.

– Kao da vidim svoje dete tek u pedesetoj godini njegovog života – reći će sam umetnik za "slike sedamdestih".

Nekih se nije sećao, a odlazeći tada u Pariz želeo je da pokaže šta u sebi nosi iz Beograda.

– Kao što vidite milion stvari, akumulacija naroda, ljudi, objekata, đubrišta, na tim mojim slikama sedamdestih godina. Ja to više nikada ne bih mogao da ponovim sa takvom preciznošcu i takvim strpljenjem kakvo sam imao kada sam bio mladić. Sada su moje slike mnogo šire, za mene mnogo jače i mnogo iskrenije – rekao je slikar.

Šobajićeva izložba u Valjevu biće otvorena do polovine decembra.

Izvor: b92.net
Foto: Arhiva/ kurir.rs/ printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter