Izvor: BLIC.RS
05.08.2023 u 12:48
0

TRI MILIONA ZA KLAVIR SLAVNOG PEVAČA: Lični predmeti Fredija Merkjurija IZLOŽENI u Londonu biće prodati na AUKCIJI

Više od 1.400 ličnih predmeta Fredija Merkjurija, uključujući njegove upečatljive scenske kostime, rukom pisanu prvu verziju pesme „Bohemian Rhapsody” i mali klavir koji je koristio za komponovanje najvećih hitova grupe “Queen”, biće predstavljeno na besplatnoj izložbi u Sadebiju u Londonu, koja je otvorena juče.

Ogromna kolekcija ličnih stvari slavnog pevača, koju je nasledila Merkjurijeva bliska prijateljica Meri Ostin, ostala je netaknuta u njegovoj vili u zapadnom Londonu 30 godina od njegove smrti 1991.

Ostin (72) je u intervjuu koji je dala u aprilu rekla da je odlučila da proda skoro sve artikle kako bi „zatvorila ovo posebno poglavlje u svom životu“ i „dovela svoje poslove u red“.

Među stotinama predmeta Merkjurijevog ličnog blaga su njegovi šljašteći šljokičasti kostimi, kožne jakne i raskošni crveni ogrtač i kruna koje je nosio na svom poslednjem nastupu 1986, kao i nikad ranije viđene radne verzije hitova „Don’t Stop Me Now“, „We Are the Champions“, „Somebody to Love“..

Ogromna kolekcija ličnih stvari slavnog pevača, koju je nasledila Merkjurijeva bliska prijateljica Meri Ostin, ostala je netaknuta u njegovoj vili u zapadnom Londonu 30 godina od njegove smrti 1991.

Jedan od vrhunaca aukcije biće rukom pisani tekst pesme „We Are the Champions”, kao i harmonije i akordi, napisani na devet strana.

Očekuje se da će se prodati na aukciji za više od 300.000 evra. Do sada neviđeni radni tekst pesme „Killer Queen”, napisan na listu papira crnom hemijskom olovkom 1974, procenjuje se na skoro 80.000 evra.

„Borbina“ izložba otvorena u Zamku kulture Belimarković

Ostin je izjavila da joj je posebno bilo teško da stavi tekstove pesama na aukciju, jer su oni za nju najlepša strana čoveka kojeg je poznavala.

– Vi gledate rad umetnika. Precrtavanja, preispitivanje… – izjavila je ona.

Očekuje se da će rukom pisana prva verzija pesme “Bohemian Rhapsody”, koja pokazuje da je Merkjuri eksperimentisao sa naslovom pesme “Mongolian Rhapsody” pre nego što je precrtao, koštati oko milion evra.

Zvezda aukcije, kako se procenjuje, biće Merkjurijev omiljeni dečji klavir, koji bi trebalo da bude prodat za 2.3 miliona evra do 3 miliona evra. Klavir je preživeo nekoliko selidbi, a zauzimao je centralno mesto u njegovoj vili i bio je srce Merkjurijeve muzičke i lične priče od 1975. do njegove smrti, izjavili su juče u aukcijskoj kući.

– Od svih predmeta koje je imao, ovaj mu je najviše značio – rekao je Gabriel Hiton.

Ostali istaknuti detalji uključuju Merkurijevu umetničku kolekciju, koja sadrži dela Pabla Pikasa, Salvadora Dalija i Marka Šagala; rukom pisane pozivnice za njegove rođendanske proslave i večere — uključujući onu iz 1977. na kojoj je pisalo “Dress to Kill!” i njegove kolekcije antičog nameštaja, japanskih kimona i figurica mačaka.

ODLAZAK ITALIJANSKE DIVE: Preminula čuvena glumica Đina Lolobriđida

„Merkjuri je napisao: „Volim da sam okružen sjajnim stvarima. Želim da vodim viktorijanski život, okružen izuzetnim neredom“, rekao je Tomas Vilijams iz Sadebija.

Stotine predmeta pretvorile su elegantnu zgradu aukcijske kuće u centru Londona u svetilište Fredija Merkjuria i “ovo je prvi put da ova aukcijska kuća otvara čitav svoj galerijski prostor za javnost za višenedeljnu izložbu”, rekao je Vilijams.

Izložba, koja se može besplatno bogledati traje do 5. septembra. Predmeti će zatim biti prodati u nizu aukcija kasnije tog meseca.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter