Izvor: SPORTAL
16.11.2023 u 22:29
0

DA, OVO JE LUKA, NIKO GA NE PREPOZNAJE!

Luka Eldar Kurtanidze, jedan od najživopisnijih ljudi Gruzije i tog dela sveta, danas izgleda neprepoznatljivo. Svetski i evropski šampion u rvanju slobodnim stilom je očigledno u još jednoj, novoj životnoj fazi.

Posle mnoštvo juniorskih medalja, 1992. je Kurtanidze ušao u seniorsko rvanje i posle samo godinu dana bio svetski i evropski viceprvak posle Svetskog prvenstva u Torontu i Evropskog u Istanbulu. Šampion Evrope je postao već 1996. u Budimpešti, prvak sveta šest godina kasnije u Teheranu, kada je već imao četiri evropska zlata.

Ukupno je Kurtanidze osvojio pet puta evropsko zlato, u dva navrata svetsko, a na Olimpijskim igrama 1996. u Atlanti i 2000. u Sidneju gubio je u finalu i osvajao srebrne medalje. Poslednja velika medalja bila je u Moskvi, bronza na Evropskog prvenstvu, jedina u kategoriji do 120 kilograma, već na debelom zalasku karijere Kurtanidzea.

Kako se gasio sportski put, počinjali su neki drugi, a ime Eldara Luke Kurtanidzea sve češće pominjalo se kroz kontroverze. Uz to je 2010. došlo i političko angažovanje pošto se priključio Demokratskom pokretu – Ujedinjena Gruzija, opozicionoj partiji Nina Burajndazea.

U politiku je ušao kako bi popravio status sportista u Gruziji, a kroz nekoliko gestova i ispada je ukaljao ono što je godinama gradio na strunjači širom sveta.

Zadobio je teške povrede 2011. na antivladinim, majskim protestima u Gruziji, kada ga je navodno pretukla grupa od desetorice policajaca, ubrzo prešao u stranku Gruzijski san čiji je poslanik u osmom sazivu parlamenta svoje zemlje postao 2015. Krajem 2012. je Kurtanidze izabran za predsednika Rvačke federacije Gruzije, ali se tu nije dugo zadržao.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter